FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad zaliha benzina u SAD-u ponovno podigao cijene nafte

LONDON, 6. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno suporasle u četvrtak blizu razine od 68 dolara po barelu nakon što jeveći od očekivanog pad zaliha benzina u SAD-u potpirio bojazni odnestašice goriva tijekom ljetne sezone vožnje.
LONDON, 6. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su porasle u četvrtak blizu razine od 68 dolara po barelu nakon što je veći od očekivanog pad zaliha benzina u SAD-u potpirio bojazni od nestašice goriva tijekom ljetne sezone vožnje.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 53 centa na 67,60 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 66 centi na 67,76 dolara.

Rast cijena predvodilo je poskupljenje benzina za 1,7 posto na 1,9809 dolara po galonu nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo pad zaliha tog goriva za čak 4,4 milijuna barela.

Američka vlada upozorila je da bi do kraja travnja zalihe benzina mogle zabilježiti oštar pad budu li u velikom dijelu američkih rafinerijskih kapaciteta započeli radovi na održavanju.

"Jako zabrinjava činjenica da je pokrivenost potražnje za benzinom u međuvremenu pala ispod razine iz 2005. a poremećaji uslijed promjena specifikacija tek slijede", upozorili su analitičari Citigroupa.

Američke naftne kompanije suočene su s novim propisima o zaštiti okoliša koji bi mogli prouzročiti probleme s opskrbom u SAD-u. "Zabrinutost u vezi s dostupnošću benzina na pragu drugog tromjesečja podupire relativno visoke cijene nafte", konstatirao je Kevin Norrish iz Barclays Capitala.

Cijene podupire i novi val spekulativnih kupovina u sektoru roba, koji je u srijedu pridonio rastu cijena bakra i cinka za tri posto na rekordno visoku razinu. Cijene bi se uskoro mogle vratiti na rekordnu razinu od 70,85 dolara po barelu koju su dosegnule u kolovozu prošle godine pošto su uragani opustošili američke rafinerije u Meksičkom zaljevu, prognozirao je Norrish.

"Podlegnete li strahovanjima u vezi sa zbivanjima u raznim dijelovima svijeta, velika je šansa da će cijene ponovno testirati rekordne razine, i to prilično skoro", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙