FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor o Vladinu prijedlogu Nacionalne strategije zdravstva

ZAGREB, 10. travnja (Hina) - U popodnevnu nastavku sjednice Hrvatskogsabora oporba je neprihvatljivim ocijenila Vladin prijedlog Nacionalnestrategije zdravstva, tvrdeći da je riječ o pokušaju smanjenja pravapacijenata i povećanja davanja za zdravstvo.
ZAGREB, 10. travnja (Hina) - U popodnevnu nastavku sjednice Hrvatskog sabora oporba je neprihvatljivim ocijenila Vladin prijedlog Nacionalne strategije zdravstva, tvrdeći da je riječ o pokušaju smanjenja prava pacijenata i povećanja davanja za zdravstvo.

Željka Antunović (SDP) smatra da se uvođenjem dviju lista za lijekove bez jasnih kriterija otvara velik prostor za korupciju.

"To je bitno smanjivanje prava na lijek što pacijente ostavlja na milost i nemilost tržištu", rekla je Antunović. Ustvrdila je i da je zdravstveni sustav pred slomom, da se prava bolesnika stalno smanjuju, i da bolnice gomilaju dugove.

"Kreatori zdravstvene politike, međutim, to ne rješavaju, nego odgovornost za svoje grijehe nastoje prebaciti na prijašnju Vladu", ustvrdila je Antunović, koja je Vladu optužila i za "Goebbelsove metode".

Na to je oštro reagirao zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang, tražeći od predsjedatelja Darka Milinovića da zastupnicu zbog takvih riječi udalji sa sjednice.

Nasuprot oporbi Hebrang smatra da stanje hrvatskog zdravstva nije alarmantno.

"Financijski pokazatelji govore o stabilnosti i poboljšanju, što su nam priznali i međunarodni recenzenti i zato su prihvatili ovako blagu strategiju umjesto drastične", kazao je Hebrang.

Ocijenio je da će se uvođenjem dviju lista lijekova neutralizirati uvjeti poslovanja što ih nameću "globalni igrači", koji su, kaže, kupili vrijedne dionice Plive, pa veledrogerije i velik dio ljekarna.

Dio oporbenih klubova izrazio je sumnju da će Vladin prijedlog Nacionalne strategije zdravstva pridonijeti osamostaljenju HZZO-a jer, kako drže, HZZO nijednu odluku ne će moći donijeti bez pristanka ministra.

"Nejasno je odlučuje li HZZO ili Ministarstvo o strategiji zdravstva", smatra Miroslav Rožić (HSP).

Zastupnik IDS-a Damir Kajin rekao je da se stanje u zdravstvu ne može popraviti ograničenjima te predlaže da građani doprinose plaćaju progresivno, ovisno o visini primanja.

Zastupnici HNS-a prosvjedovali su jer je rasprava o Vladinu prijedlogu Nacionalne strategije zdravstva spojena s raspravom o njihovu prijedlogu da se pacijentima koji putuju na liječenje putni troškovi plaćaju neovisno o udaljenosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙