FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: oporba traži odgodu rasprave o zdravstvenoj reformi

ZAGREB, 10. travnja (Hina) - Oporbeni klubovi SDP-a, HSS-a i HNS-ana današnjem su početku saborskog zasjedanja zatražili odgodu raspraveo Vladinu prijedlogu Strategije razvoja zdravstva od 2006. do 2011. tepaketu zdravstvenih zakona dok se ne postigne dogovor sa sindikatima,a na zahtjev svih klubova određena je polusatna stanka.
ZAGREB, 10. travnja (Hina) - Oporbeni klubovi SDP-a, HSS-a i HNS-a na današnjem su početku saborskog zasjedanja zatražili odgodu rasprave o Vladinu prijedlogu Strategije razvoja zdravstva od 2006. do 2011. te paketu zdravstvenih zakona dok se ne postigne dogovor sa sindikatima, a na zahtjev svih klubova određena je polusatna stanka.

Budući da je Sabor današnje zasjedanje trebao početi upravo raspravom o tim Vladinim prijedlozima, objedinjenom s tri oporbena zdravstvena zakona, SDP, HSS i HNS od predsjednika Sabora Vladimira Šeksa zatražili su odgodu rasprave ili skidanje tih točaka s dnevnog reda.

Milanka Opačić (SDP) istaknula je da je riječ o izuzetno važnim temama za građane oko kojih nije postignut dogovor sa sindikatima, a što građani o njima misle svjedoči više od 330.000 njihovih potpisa kojima izražavaju neslaganje s Vladinom zdravstvenom reformom.

I čelnik SDP-a Ivica Račan ocijenio je da je zdravstvo od velike važnosti za građane, zbog čega je, kaže, izuzetno važno postići dogovor sa sindikatima.

Šeksa je pozvao da na glasovanje stavi odluku Sabora kojom bi se rasprava odgodila, a Vladini prijedlozi skinuli s dnevnog reda.

Željko Pecek (HSS) zatražio je ponovno glasovanje o uvrštavanju tih točaka u dnevni red, što je Šeks ocijenio nemogućim budući da je o njihovu uvrštavanju već glasovano, a Pecek je potom predložio da se prvo raspravi interpelacija HNS-a i HSS-a o radu Vlade u području zdravstva.

Dragutin Lesar (HNS) pozvao je ministra zdravstva Nevena Ljubičića, koji u Saboru treba braniti Vladine prijedloge, da ih povuče iz procedure te se u ime Vlade pokuša dogovoriti sa socijalnim partnerima i strukovnim udrugama.

Također je zatražio da se, prije rasprave o Strategiji i zakonima, raspravi interpelacija.

Šeks je izvijestio da je jutros primio predstavnike sindikata koji su mu uručili peticiju s više od 330.000 potpisa građana koji se ne slažu s Vladinom zdravstvenom reformom, ali zastupnicima je, kao prije toga i sindikalcima, poručio da svojom odlukom i voljom ne može odgađati raspravu.

"Kakav će biti ishod rasprave, hoće li zakoni biti prihvaćeni ili ne, to će odlučiti Hrvatski sabor", rekao je Šeks.

Luka Bebić je potom u ime Kluba HDZ-a zatražio polusatnu stanku kako bi se HDZ-ovci konzultirali oko oporbenih prijedloga, a zahtjevu za stankom pridružili su se i ostali saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙