FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks dobio preko 330.000 potpisa protiv zdravstvene reforme

ZAGREB, 10. travnja 2006. (Hina) - Predstavnici četiriju sindikalnihsredišnjica su predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu uručilipeticiju s više od 330.000 potpisa građana koji se protive Vladinomreformskom paketu zdravstvenih zakona te Strategiji razvoja zdravstvaod 2006. do 2011., o kojima bi Sabor u ponedjeljak trebao započetiraspravu.
ZAGREB, 10. travnja 2006. (Hina) - Predstavnici četiriju sindikalnih središnjica su predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu uručili peticiju s više od 330.000 potpisa građana koji se protive Vladinom reformskom paketu zdravstvenih zakona te Strategiji razvoja zdravstva od 2006. do 2011., o kojima bi Sabor u ponedjeljak trebao započeti raspravu.

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Sindikata usluga Uni-Cro Šeksu su donijeli kartonske kutije s ukupno 333.768 potpisa temeljem kojih traže da Vlada i Sabor te zakone i Strategiju povuku iz procedure.

Uz potpise, sindikalci su Šeksu poručili da Strategiji nedostaju jasno određeni strateški ciljevi, mjere, vremenski okvir, nositelji, kriteriji za praćenje i ocjenu uspješnosti predviđenih mjera, te da se ne vidi što se time želi dobiti.

Sindikalci tvrde da su predložena Strategija i zakonski paket usmjereni prvenstveno na smanjivanje prava osiguranika i štednju novca na njihov račun. Protive se smanjenju udjela javne potrošnje za zdravstvo na račun privatne potrošnje, sve dok u Hrvatskoj ima 314.000 nezaposlenih, 19 posto građana je ugroženo siromaštvom, a prosječna je plaća tek 4.500 kuna.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever (arhivska slika) novinarima je rekao da su sindikalci saborskim zastupnicima htjeli poručiti da nisu samo zastupnici svojih stranaka, već prvenstveno građana kojih je više od 330.000 reklo "ne" Vladinoj zdravstvenoj reformi.

Sever ističe da Vladinu Strategiju i zakone, osim sindikata kao socijalnih partnera, nisu podržale ni struka (Hrvatska liječnička komora) niti udruge pacijenata.

"Ne možete podržati ovakve zakone, tu vam poruku šalje više od 300.000 građana", poručio je Sever saborskim zastupnicima.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks izjavio je da su predložena Strategija i prateći zakoni već uvršteni u dnevni red saborske sjednice, te da će o njihovoj sudbini odlučiti Sabor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙