FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: o Vladinoj zdravstvenoj reformi ipak prethodna rasprava

ZAGREB, 10. travnja (Hina) - Rasprava o Vladinom prijedloguStrategije razvitka zdravstva od 2006. do 2001. i četiri pratećazdravstvena zakona smatrat će se prethodnom raspravom, odlučio jedanas Hrvatski sabor.
ZAGREB, 10. travnja (Hina) - Rasprava o Vladinom prijedlogu Strategije razvitka zdravstva od 2006. do 2001. i četiri prateća zdravstvena zakona smatrat će se prethodnom raspravom, odlučio je danas Hrvatski sabor.

Nakon dvosatnog izlaganja klubova koji su, izuzev HDZ-ova, tražili da se prije rasprave odluči hoće li se ona smatrati prvim čitanjem ili prethodnom raspravom, HDZ je popustio te prihvatio prijedlog ostalih klubova da se provede prethodna rasprava kako bi Vlada i sindikati te strukovne udruge pokušali ishoditi konsenzualno rješenje.

Nakon polusatne stanke, Andrija Hebrang (HDZ) nužnim je ocijenio da Sabor raspravi Vladine prijedloge, odbacivši zahtjeve dijela oporbe da ih Vlada povuče a rasprava se odgodi.

"Nema mjesta odgodi jer paket zdravstvenih zakona ne ukida niti predviđa ukidanje nijedne socijalne beneficije niti za jednog građanina ove zemlje, a želimo spasiti tržište lijekova koje se našlo u opasnosti", rekao je Hebrang.

U ime HDZ-a je predložio da se rasprava smatra prvim čitanjem, što je naišlo na neodobravanje ostalih saborskih klubova.

Klubovi SDP-a, HSS-a, HSU-a, HSLS-a, IDS-a, HNS-a, SDSS-a i HSP-a zatražili su da se rasprava proglasi prethodnom jer Vlada predloženom zdravstvenom reformom želi smanjiti prava pacijenata te povećati cijene zdravstvenih usluga.

"Neophodne su promjene u zdravstvu, ali ne možemo prihvatiti da se ti problemi rješavaju parcijalno, smanjenjem prava pacijenata i povećanjem cijena zdravstvenih usluga", poručio je Ivica Račan (SDP).

"Veća zdravstvena prava imali bi samo oni koji ih mogu kupiti. Ako u ovoj državi nitko nije zadovoljan Vladinom reformom, u čije se ime ona predlaže", upitao je Dragutin Lesar (HNS). Sabor mora uzeti u obzir da je 333.000 građana peticijom izrazilo neslaganje s Vladinim prijedlozima, dodao je Lesar.

Nakon što je saslušao predstavnike svih klubova i njihove prijedloge, potpredsjednik Sabora Luka Bebić otvorio je objedinjenu raspravu o Strategiji i Vladinim zakonima te o tri oporbena zdravstvena prijedloga, proglasivši je prethodnom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙