FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V A Ž N A OBAVIJEST: ISPRAVAK VIJESTI HNA1406

ZAGREB, 28. veljače 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijestHNA1406, pod naslovom "Crnogorski parlament u srijedu o referendumu oneovisnosti", unesu ispravak u četvrtom pasusu teksta, koji sadaispravno glasi:
ZAGREB, 28. veljače 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijest HNA1406, pod naslovom "Crnogorski parlament u srijedu o referendumu o neovisnosti", unesu ispravak u četvrtom pasusu teksta, koji sada ispravno glasi:

"Praveći ustupke i jednima i drugima, EU je predložila da se valjanost referendumskog rezultata može ocijeniti pozitivnim ako za neovisnost bude glasovalo 55 posto od broja IZAŠLIH birača te da na referendumu mogu sudjelovati samo građani Crne Gore, a ne i njezini državljani u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji."

Cijela vijest sada ispravno glasi:

"Crnogorski parlament na zasjedanju u srijedu, kako je najavljeno, treba usvojiti Zakon o referendumu o neovisnosti Crne Gore i odrediti dan njegova održavanja.

Europska unija je preko svojeg izaslanika slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka posredovala između dva oštro suprotstavljena bloka - procrnogorskog, koji se zauzima za neovisnost i prosrpskog ili unionističkog koji svoju budućnost vidi u zajedničkoj državi sa Srbijom.

Nakon gotovo dva mjeseca pregovaranja, EU je predložila referendumska pravila koja su prihvatila oba bloka, a crnogorski parlament u srijedu ih treba i potvrditi.

Praveći ustupke i jednima i drugima, EU je predložila da se valjanost referendumskog rezultata može ocijeniti pozitivnim ako za neovisnost bude glasovalo 55 posto od broja izašlih birača te da na referendumu mogu sudjelovati samo građani Crne Gore, a ne i njezini državljani u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) je prihvatila preporuku Europske unije (EU) o referendumskim uvjetima "unatoč činjenici da se suočila s atipičnim i do sada nepoznatim kriterijima u demokratskoj praksi EU", priopćeno je iz te stranke. Stranka je ipak uvjerena da će dostići potreban cenzus i da će odmah nakon referenduma proglasiti Crnu Goru neovisnom i suverenom državom.

Socijaldemokratska partija (SDP), iako članica vladajuće koalicije, odbacila je preporuke EU, ali je ostavila svojim zastupnicima u parlamentu da sami odluče o prijedlogu zakona o referendumu.

Sve prosrpske stranke također su prihvatile preporuke EU i stvorile jedinstven blok kako bi sinhronizirano djelovale.

Stranke koje okupljaju nacionalne i etničke skupine, Hrvate, Bošnjake i Albance priopćile su da će njihovi pripadnici u najvećem broju glasovati za crnogorsku neovisnost.

Europski povjerenik za referendum Miroslav Lajčak izjavio je u utorak u Podgorici da je bio siguran da će obje strane u Crnoj Gori prihvatiti prijedlog EU o organiziranju referenduma te ocijenio da bi bilo "kriminalno neodgovorno" da prijedlog ne bude prihvaćen.

"Bilo bi kriminalno neodgovorno da se taj prijedlog ne prihvati, a ja znam s kim sam imao posla. Obje strane su pokazale da su odgovorne i da ne žele uvesti zemlju u nestabilnost. Legitimnost procesa, njegova transparentnost i prihvaćanje u Crnoj Gori i inozemstvu stvari su od ključne važnosti", rekao je Lajčak podgoričkom listu "Republika" od utorka."

UREDNIŠTVO

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙