FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crnogorski parlament odlučit će o preporukama EU 25. veljače

PODGORICA, 16. veljače 2006. (Hina) - Crnogorski predsjednik FilipVujanović najavio je u četvrtak kako će odluku o preporukama Europskeunije, vezanim uz održavanje referenduma o neovisnosti, crnogorskiparlament donijeti na sjednici zakazanoj za 25. veljače.
PODGORICA, 16. veljače 2006. (Hina) - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović najavio je u četvrtak kako će odluku o preporukama Europske unije, vezanim uz održavanje referenduma o neovisnosti, crnogorski parlament donijeti na sjednici zakazanoj za 25. veljače.

Izaslanik Europske unije za crnogorski referendum Miroslavom Lajčak uručio je u srijedu u Podgorici crnogorskim čelnicima preporuke Bruxellesa za organizaciju najvećeg političkog događaja u novijoj povijesti Crne Gore, referenduma na kojem bi se građani trebali izjasniti u kojoj će i kakvoj državi živjeti.

Paket Odbora za politička i sigurnosna pitanja Europske unije o crnogorskom referendumu sadrži prijedlog da većinu za odluku o državnom statusu treba činiti 55 posto izašlih birača, a da se referendum organizira 14. svibnja s referendumskim pitanjem koje bi, po preporuci Bruxellesa, glasilo: "Jeste li za to da Crna Gora bude neovisna država s punim međunarodnopravnim subjektivitetom?".

Vujanović je, komentirajući prijedlog EU, rekao da pravilo za uspješnost referenduma od 55 posto izišlih birača "do sada nije primjenjivano" i da se time "ne poštuje jednaka vrijednost glasova".

I predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić smatra da načelo jednakosti građana mora biti primijenjeno u Crnoj Gori poručivši da bilo kakva rješenja koja imaju ambiciju praviti umjetnu većinu neće biti prihvaćena.

Crnogorski čelnici žele da za valjanost referenduma bude kao osnova uzeto 41 posto od broja upisanih birača ili 50 posto plus 1 od broja izašlih birača. Oporba pak traži da osnova izračunavanja uspješnosti referenduma bude više od polovice (50 posto) glasova od broja upisanih birača.

Skupina intelektualaca iz bivših jugoslavenskih republika uputila je pismo Javieru Solani u kojem traži da za Crnu Goru vrijede ista pravila koja su vrijedila za izglasavanje neovisnosti svih država proizašlih iz bivše Jugoslavije, koja su polazila od 50 posto plus 1 od broja izišlih na referendum.

Lideri oporbe najavili su da će odluku o prihvaćanju preporuka Bruxellesa donijeti sljedećih dana nakon unutarstranačkih i konzultacija s drugim političkim strankama i nevladinim organizacijama.

Crnogorski premijer Milo Đukanović, gostujući u srijedu navečer u programu TV Crne Gore, bavio se projekcijama uređenja zajedničke države u slučaju da referendum ne uspije. On je rekao da će građani Crne Gore u tom slučaju živjeti u zajedničkoj državi koja će formalno biti federativna, ali će zapravo biti unitarna, s obzirom na to da sadašnji institucionalni aranžman, s dvije valute (dinar i euro), dva odvojena porezna sustava, kao i dva različita carinska sustava i vanjskotrgovinska režima, neće biti moguć.

Đukanović je time izravno odgovorio na stajališta službenog Beograda o uređenju zajedničke države prema kojima se Crna Gora tretira kao "pet posto zajedničke države" pa takav treba biti i njezin udjel u vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙