FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crans Montana Forum: Samostalnost Crne Gore neće destabilizirati regiju

BUDVA, 20. veljače 2006. (Hina) - Neovisnost Crne Gore neće utjecati nastabilnost regije, ocijenili su u ponedjeljak sudionici Crans MontanaForuma na Svetom Stefanu, gdje se razgovara o Crnoj Gori kao faktoruregionalne stabilnosti i sigurnosti.
BUDVA, 20. veljače 2006. (Hina) - Neovisnost Crne Gore neće utjecati na stabilnost regije, ocijenili su u ponedjeljak sudionici Crans Montana Foruma na Svetom Stefanu, gdje se razgovara o Crnoj Gori kao faktoru regionalne stabilnosti i sigurnosti.

Potpredsjednik delegacije Europskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH i Srbijom i Crnom Gorom Hannes Swoboda rekao je da građani Crne Gore trebaju donijeti odluku i upozorio na to da u Crnoj Gori postoji problem srpske populacije.

"Srbiji nije jednostavno odjednom podnijeti rješenje svih otvorenih pitanja, uključujući i crnogorski i kosovski status, ali bi to pridonijelo stabilnosti na duži rok", ocijenio je Swoboda.

On je naveo da je Crna Gora primjer u regiji kako se surađuje s manjinama, naglašavajući da nema zemlje u kojoj je sve riješeno, ali da je bitno znati da Crna Gora to rješava na pravi način.

"Budućnost čitave regije je da bude dio Europske unije (EU)", rekao je Swoboda i poručio da građani Crne Gore moraju odlučiti o neovisnosti, pri čemu ta odluka treba biti jasna.

Donedavni direktor Međunarodne krizne skupine za Srbiju, a sada njezin posebni savjetnik za Balkan (Makedoniju, SCG i BiH) James Lyon ocijenio je da će samostalna Crna Gora najsnažnije pridonijeti stabilnosti u regiji i natjerati Srbiju da odustane od sna o velikoj državi.

On je naglasio da je prijedlog EU da crnogorsku neovisnost mora podržati 55 posto izašlih birača nepoznat demokratskoj praksi i ocijenio da je time Bruxelles napravio pogrešku.

"Tim prijedlogom se unosi nestabilnost u regiju, a obična većina je jedino pravedno rješenje", kazao je Lyon.

Član Centra za euroatlantske integracije i demokraciju iz Budimpešte Istvan Darmati ocijenio je da neriješeni državni status stvara nestabilnost u regiji, zbog čega EU i Sjedinjene Države moraju pomoći i imaju moralnu obvezu da se ovo pitanje riješi.

"U pogledu svoje budućnosti Crna Gora treba pronaći koncept koji će biti održiv za duži rok", rekao je on i ukazao da bi mogle biti blokirane reforme ukoliko se ne postigne samostalnost, a EU tada ne bi znala s kim pregovara.

"EU se treba zamisliti zbog čega se usporedno pregovara s Crnom Gorom i Srbijom. Počeli smo posebne razgovore i dijelom dali odgovor na tu dilemu", naveo je Darmati.

Crnogorski šef diplomacije Miodrag Vlahović rekao je da, ako na referendumu, pod bilo kojim uvjetima, makar jedan glas bude više za neovisnost, onda provizorij zvan Državna zajednica ne može opstati.

Vlahović smatra da je poruka EU o crnogorskom referendumu zasnovana na projekciji rezultata, a ne na načelu i poručio da Europa treba govoriti jezikom načela.

Za popodnevni rad Foruma planirana je sjednica posvećena europskim integracijama.

(Hina) xdram ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙