FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podgorica: Pripreme za referendum o neovisnosti

PODGORICA, 27. veljače 2006. (Hina) - Crnogorski premijer MiloĐukanović izjavio je u ponedjeljak da će proces obnove crnogorskedržavnosti biti ostvaren u skladu s najstrožim europskim principima iunatoč tome što određene preporuke Europske unije (EU) nisu pravedne imogu predstavljati opasan presedan u međunarodnim odnosima.
PODGORICA, 27. veljače 2006. (Hina) - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u ponedjeljak da će proces obnove crnogorske državnosti biti ostvaren u skladu s najstrožim europskim principima i unatoč tome što određene preporuke Europske unije (EU) nisu pravedne i mogu predstavljati opasan presedan u međunarodnim odnosima.

Demokratska partija socijalista (DPS), na čijem je čelu Đukanović, prihvatila je u ponedjeljak preporuke EU o uvjetima za održavanje referenduma, među kojima je odredba da odluku na referendumu mora podržati 55 posto izašlih birača.

DPS je kao jednu od opcija nakon referenduma razmatrala mogućnost da proglasi neovisnost i u slučaju da rezultat bude nešto ispod 55 posto izašlih birača, javljaju podgorički mediji. Oni nisu objasnili na koji način bi to bilo ostvareno ako bi u Zakonu o referendumu bila određena većina od 55 odsto.

Prema nekim predviđanjima, vlast bi u takvoj situaciji povukla svoje predstavnike iz Beograda čime bi funkcioniranje institucija Državne zajednice bilo paralizirano.

Socijaldemokratska partija (SDP), kao druga članica vladajuće koalicije, odbacila je u ponedjeljak prijedlog EU o referendumskim uvjetima i ocijenila da "unatoč nepravednih odredbi, obnova državnosti neće biti dovedena u pitanje".

SDP-a je pozvala sve građane Crne Gore da "iskoriste demokratsko pravo i neovisno o vjerskoj, nacionalnoj ili političkoj opredijeljenosti, sudjeluju u obnovi zajedničke kuće - domovine Crne Gore".

Sve "unionističke" odnosno prosrpske stranke prihvatile prije nekoliko dana preporuku EU i udružile se u jedinstven blok protiv crnogorske neovisnosti a za jedinstvenu državu sa Srbijom.

Crnogorski parlament će u srijedu zasjedati i, kako se očekuje, usvojiti Zakon o referendumu te odrediti datum njegova održavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙