FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG i BiH: puna suradnja s ICTY-jem uvjet da se ne prekinu pregovori

BRUXELLES, 27. veljače 2006. (Hina) - Srbija i Crna Gora i Bosna iHercegovina moraju u potpunosti surađivati s Haškim sudom ako želeizbjeći prekid pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju,upozorili su ponedjeljak u Bruxellesu ministri vanjskih poslova EU-a.
BRUXELLES, 27. veljače 2006. (Hina) - Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina moraju u potpunosti surađivati s Haškim sudom ako žele izbjeći prekid pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, upozorili su ponedjeljak u Bruxellesu ministri vanjskih poslova EU-a.

"Vijeće je dalo bezrezervnu potporu porukama koje je Komisija nedavno uputila Beogradu i Sarajevu, prema kojima suradnja s Haškim sudom mora biti potpuna ako ne žele da pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju budu prekinuti", kaže se u zaključcima Vijeća EU-a.

"Vijeće je pozvalo Srbiju i Crnu Goru kao i Bosnu i Hercegovinu da odmah poduzmu odlučne mjere kako bi se svi optuženici koji su još na slobodi, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, što prije izveli pred Sud", dodaje se u zaključcima.

Sljedeći krug pregovora o SSP-u sa Srbijom i Crnom Gorom zakazan je za 5. travnja i "postoji opasnost da budu prekinuti ako se do tada ne postigne puna suradnja", rekao je izvor iz Komisije koji je bio nazočan raspravi.

Na pitanje znači li puna suradnja izručenje Ratka Mladića, izvor je odgovorio da je "puna suradnja aktivnost koja vodi prema izručenju".

Vijeće je također dalo punu potporu slovačkom diplomatu Miroslavu Lajčaku, osobnom izaslaniku visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane koji ga je zadužio da posreduje oko organizacije referenduma o neovisnosti u Crnoj Gori.

Lajčak je nedavno predložio crnogorskim vlastima i oporbi da se za valjanost referenduma postavi prag od 55 posto birača izašlih na referendum. Taj prijedlog nije prihvatljiv crnogorskim vlastima koji se zauzimaju za neovisnost, budući da je teško postići da 55 posto birača glasuje za takvu opciju.

"Vijeće u potpunosti podržava napore i inicijative osobnog izaslanika Visokog predstavnika, veleposlanika Lajčaka", stoji u zaključcima u kojima se ne navodi nikakav postotak.

Lajčakov prijedlog naišao je na kritike i unutar EU-a, budući da je uobičajeno da se priznaje legitimitet referenduma ako za jednu od ponuđenih opcija glasuje 50 posto plus jedan birač.

Vijeće je također podržalo početak procesa pregovora o konačnom statusu Kosova. Sastanak u Beču 20. i 21. veljače između predstavnika Beograda i Prištine "pokazuje da su dvije strane odlučne da na konstruktivan način sudjeluju u postupku određivanja statusa Kosova", kaže se u zaključcima.

Vijeće je pozvalo kosovske vlasti da paralelno s pregovorima o konačnom statusu, rade "konkretno i brzo na ispunjavanju standarda, posebice onih koji se odnose na zaštitu manjinskih zajednica".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙