FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić: Srbija se neće miješati u referendumsku kampanju u Crnoj Gori

PODGORICA, 6. veljače 2006. (Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadićporučio je da se službeni Beograd neće miješati u tijek referendumskekampanje u Crnoj Gori i ocijenio "apsolutno nekorektnim" posljednjeizjave pojedinih ministara iz Vlade Vojislava Koštunice u vezi sastatusom crnogorskih građana u Srbiji nakon referenduma.
PODGORICA, 6. veljače 2006. (Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadić poručio je da se službeni Beograd neće miješati u tijek referendumske kampanje u Crnoj Gori i ocijenio "apsolutno nekorektnim" posljednje izjave pojedinih ministara iz Vlade Vojislava Koštunice u vezi sa statusom crnogorskih građana u Srbiji nakon referenduma.

Priznajući kako je je Srbija pravila greške u prošlosti prema republikama bivše Jugoslavije, Tadić je na Televiziji Crne Gore u nedjelju navečer izjavio da ih zbog toga neće ponavljati u slučaju Crne Gore i naglasio da je dan nakon referenduma "ono o čemu on razmišlja".

"Ja ću svakako biti prvi koji će priznati rezultate referenduma u Crnoj Gori koji god bili, kada oni budu transparentni, demokratska procedura sukladna europskim standardima i kada bude postojala kvalificirana većina koja osigurava saznanje da je za takvu odluku glasao dovoljan broj građana i da na to nitko ne može dati primjedbu", kazao je Tadić. Srbijanski predsjednik osvrnuo se na izjave pojedinih ministara Koštuničine vlade o tome da Crnogorci u Srbiji nakon referenduma neće imati ista prava kao do sada, već da će se prema njima odnositi kao prema strancima, ocijenivši te izjave "apsolutno nekorektnim".

S druge strane, izjava srpskog premijera Vojislava Koštunice, koju je u subotu dao beogradskim medijima, da odluku o crnogorskoj neovisnosti treba donijeti 50 posto od broja upisanih birača, u Podgorici je okarakterizirana kao "flagrantno miješanje u unutarnje stvari Crne Gore".

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je, u izjavi koju su u nedjelju prenijeli crnogorski mediji, da je "konačno postalo očigledno, javno i jasno, tko potiče dio političkih stranaka u Crnoj Gori na destrukciju, u odnosu na nesporno demokratsko pravo građana da slobodno i po europskim standardima odrede budućnost svoje države"

"Ovo se ne radi zbog zbog brige o državnoj zajednici, niti zbog demokratske i proeuropske Srbije. To se radi zbog odsustva želje aktuelne državne politike u Srbiji da se odrekne, po nju pogubnog, hegemonističkog kontinuiteta. I zbog toga što je nacionalizam dominantna tema oko koje se i dalje nadmeću političke strukture u Srbiji. Teško Srbiji s takvom politikom", kazao je Đukanović.

Da se Srbija miješa u politički život Crne Gore, te da namjerava tu aktivnost i pojačati, pišu u ponedjeljak podgorički mediji, potvrđuje i izjava sadašnjeg čelnika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića, koji je rekao da će ta stranka otvoreno pozivati na bojkot crnogorskog referenduma ukoliko za validnost odluke ne bude tražena većina od 50 posto registriranih birača.

Taj postotak je i kamen spoticanja vlasti i oporbe u Podgorici. Crnogorska vlast smatra da je za uspjeh referenduma dovoljno dobiti 50 posto od broja izašlih na referendum, a unitaristi traže isti postotak ali od broja upisanih birača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙