FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mirni prosvjedi na početku suđenja po tužbi BiH protiv SCG za genocid

DEN HAAG, 27. veljače 2006. (Hina) - Na početku suđenja po tužbi BiHprotiv SCG za genocid u ponedjeljak se pred Palačom mira u Haagu,sjedištu Međunarodnog suda pravde (ICJ), okupilo više desetinagrađana BiH, od kojih dio nastanjen u Nizozemskoj i Njemačkoj, kakobi mirnim prosvjedom podržali svoju zemlju.
DEN HAAG, 27. veljače 2006. (Hina) - Na početku suđenja po tužbi BiH protiv SCG za genocid u ponedjeljak se pred Palačom mira u Haagu, sjedištu Međunarodnog suda pravde (ICJ), okupilo više desetina građana BiH, od kojih dio nastanjen u Nizozemskoj i Njemačkoj, kako bi mirnim prosvjedom podržali svoju zemlju.

"Agresija+Genocid = Republika Srpska", "Pravda za BiH", "Karadžiću i Mladiću ne bojte se, čuvaju vas duše srebreničkih momaka i tuzlanskih đaka", "Živjela BiH" - natpisi su koje su nosili okupljeni prosvjednici.

Među prosvjednicima su i žene iz Srebrenice, s transparentom na kojem su ispisana prezimena obitelji kojima su u srpnju 1995. pobijeni svi muški članovi.

"Očekujemo da sud potvrdi da je u Bosni bio genocid. Pravda mora pobijediti, ako nema pravde nema ni naroda ni života", kazala je Bahija Anić iz Dobraka, Skelani kod Srebrenice, koja je na prosvjed doputovala iz BiH, u većoj skupini žena iz Srebrenice.

"Sve mi je pobijeno. Ne mogu ni reći tko je ostao živ, teška tuga", dodala je Anić. Na pitanje hoće li žene iz Srebrenice tražiti odštetu od Beograda ako SCG izgubi proces pred ICJ-em, ona i druge prosvjednice iz Srebrenice odgovorile su potvrdno.

"Došao nas je pun autobus iz Stuttgarta, da podržimo BiH protiv SCG koji su počinili takav zločin i tako nas uništili da su nas vratili sto godina unatrag", kazao je jedan od prosvjednika, Safet Žiko, rođen u Mostaru, koji živi u Sindelfingenu, kod Stuttgarta.

Kazao je kako vjeruje da će BiH uspjeti s tužbom, kako bi se Srbima moglo reći da više nikada ne posegnu za takvim zločinom.

"Ne sumnjam da nećemo dobiti tu tužbu. Svi znamo što su sve Srbi napravili u Bosni i kakve su štete bile", rekao je Halkić Latif iz Bosanske Krupe, također na privremenom radu u Njemačkoj.

Na prosvjedu u Haagu danas su, po njegovim riječima, trebali biti i Srbi i Hrvati iz BiH a ne samo Bošnjaci.

Iznošenje usmenih argumenata predstavnika BiH i SCG u dva kruga, te saslušanje svjedoka i vještaka, pred 15 sudaca ICJ-a trajat će idućih 10 tjedna, do 9. svibnja, a donošenje presude očekuje se do kraja godine.

BiH je tužbom od SCG tražila isplatu ratnih reparacija i odštetu za svoje građane ratne stradalnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙