FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Federacija BiH: Okupljanja u znak potpore početku procesa protiv SCG

SARAJEVO, 24. veljače 2006. (Hina) - U nekoliko većih gradova napodručju Federacije Bosne i Hercegovine u petak su organiziranaokupljanja u znak potpore početku procesa protiv Srbije i Crne Gorepred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ).
SARAJEVO, 24. veljače 2006. (Hina) - U nekoliko većih gradova na području Federacije Bosne i Hercegovine u petak su organizirana okupljanja u znak potpore početku procesa protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ).

Okupljanja na kojima je, prema izvješćima lokalnih medija. bilo više tisuća sudionika organizirale su bošnjačke udruge dragovoljaca proteklog rata u BiH te udruge ratnih stradalnika.

Osim u Sarajevu, prosvjedi su zakazani u Tuzli, Zenici, Mostaru, Goraždu te Cazinu.

Na skupu u glavnom gradu BiH bilo je nešto više od tisuću sudionika, koji su nosili državne zastave i iskazivali potporu predstavnicima udruga-organizatora što su ukazivali na značenje predstojećeg suđenja po tužbi što ju je njihova država podnijela protiv vlasti u Beogradu još 1993. godine.

Na okupljanju u Zenici sudionicima je govorila predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, koja je kazala kako je ishod predstojećeg suđenja u Den Haagu od iznimnog značenja za sve u BiH jer će se napokon i na taj način dokazati tko je bio agresor, a tko žrtva.

Skupina od pedesetak članica ove udruge u petak je autobusom otputovala za Njemačku, odakle će potom nastaviti za Den Haag kako bi i ispred sjedišta ICJ-a u ponedjeljak iskazala potporu sudskom procesu.

Početku suđenja, odnosno otvaranju glavne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, mediji u Sarajevu poklanjaju veliku pozornost.

Državna televizija BHT 1 najavila je kako će svakodnevno u trosatnom terminu izravno prenositi tijek suđenja, a tom će procesu biti posvećene i posebne informativne emisije.

Srpski dužnosnici u tijelima vlasti BiH i Republike Srpske nastavljaju osporavati opravdanost ovog suđenja držeći kako je ono usmjereno protiv temeljnih interesa bosanskih Srba.

Pred Međunarodnim sudom prave u Den haagu u ponedjeljak počinje glavna rasprava u procesu koji se vodi po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog agresije i genocida tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙