FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Svjedok negira utjecaj Beograda na pobunu Srba u RH

DEN HAAG/ZAGREB,23. veljače(Hina) - Marko Atlagić, svjedok obrane nasuđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću predHaškim sudom (ICTY), u četvrtak je tvrdio kako je pobuna krajinskihSrba godine 1991. počela zbog nasilja hrvatskih vlasti iako jetužitelj predočio dokaze o poticanju pobune iz Beograda.
DEN HAAG/ZAGREB,23. veljače(Hina) - Marko Atlagić, svjedok obrane na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u četvrtak je tvrdio kako je pobuna krajinskih Srba godine 1991. počela zbog nasilja hrvatskih vlasti iako je tužitelj predočio dokaze o poticanju pobune iz Beograda.

Tužitelj Geoffrey Nice suočio je Atlagića s dokumentima i iskazima koji govore o mobilizaciji Srba u Hrvatskoj za Miloševićev koncept stvaranja "jedinstvene srpske države" odnosno Velike Srbije u vrijeme raspada SFRJ, no svjedok je ostao pri tome da svu krivnju pripiše hrvatskoj strani.

Tako je za deklaraciju skupštine samoproglašene SAO Krajine o priključenju Srbiji iz travnja 1991. Atlagić je rekao da je usvojena kao reakcija na novi Ustav RH ali je kasnije odbačena.

Suočen sa svjedočenjem Milana Babića kako je "balvan revolucija" potaknuta iz Beograda te da je vodstvo u Kninu u svemu podržavalo koncept jedne države za sve Srbe, Altagić je rekao da je Babić nepouzdan, dok je "balvan revolucija" bila spontani otpor naroda.

Atlagić, srpski zastupnik iz Benkovca u prvom sazivu Hrvatskog sabora 1990-91., koji je danas u SCG politički aktivan među izbjeglicama iz RH, završio je svjedočenje pred ICTY-em.

Optuženi Milošević, koji sam izvodi dokaze obrane, kao svog novog svjedoka izveo je kanadskog veleposlanika u SFRJ 1990-92. Jamesa Bisseta, koji je govorio o krizi i raspadu SFRJ.

Bivši kanadski diplomat kazao je kako su Slovenija, Hrvatska i BiH početkom 90-ih težile da se odvoje i formiraju nezavisne države, te da su sve republike stvarale paravojne formacije i dijelile oružje narodu u čemu je on vidio "potencijal za strašnu tragediju".

Odgovarajući na pitanja Miloševića, ocijenio je da su strani mediji, u vrijeme sukoba na Balkanu primjenjivali pojednostavljeni pristup u kojme su "Srbi uvijek bili loši momci i zlotvori, dok su drugi bili dobri momci".

"Potreba je televizije da se kompliciraniji događaju prikazuju pojednostavljeno, crno-bijelo", objasnio je svjedok koji iskaz nastavlja u petak.

Raspravno vijeće koje vodi proces Miloševiću, jučer je najavilo da će do kraja ovoga tjedna donijeti odluku o zahtjevu obrane da se optuženi privremeno pusti iz pritvora radi liječenja u Moskvi.

Miloševiću se u Haagu se sudi već petu godinu pod optužbama za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙