FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Buenos Aires: Milan Lukić šest mjeseci nakon uhićenja kreće za Haag

BUENOS AIRES, 20. veljače 2006.(Hina/AFP) - Bosanski Srbin Milan Lukić,koji je u kolovozu 2005. uhićen u Buenos Airesu pod optužbom za ratnezločine, u ponedjeljak bi trebao krenuti iz Argentine premaNizozemskoj gdje će biti izručen Haškom sudu (ICTY), obznanili suargentinski pravosudni izvori.
BUENOS AIRES, 20. veljače 2006.(Hina/AFP) - Bosanski Srbin Milan Lukić, koji je u kolovozu 2005. uhićen u Buenos Airesu pod optužbom za ratne zločine, u ponedjeljak bi trebao krenuti iz Argentine prema Nizozemskoj gdje će biti izručen Haškom sudu (ICTY), obznanili su argentinski pravosudni izvori.

Lukić je trebao krenuti u 18:15 sati po srednjoeuropskom vremenu (CET) letom španjolske kompanije "Iberia" iz Buenos Airesa za Madrid, iz kojeg će nastaviti let za Den Haag, naveli su isti izvori. Prilikom uhićenja 8. kolovoza 2005. izrazio je spremnosti otići u Den Haag kako bi dokazao svoju nevinost.

Kao bivši policajac tijekom rata u BiH je na području Višegrada zapovijedao lokalnom paravojnom postrojbom pod nazivom "Bijeli orlovi" ili "Osvetnici", koja je u sklopu kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka počinila neke od iznimno okrutnih zločina.

Optužen je zajedno s bratićem Sredojem (44), dozapovjednikom postrojbe, za dva odvojena incidenta u lipnju 1992. u Višegradu, kada su zatvorili oko 135 bošnjačkih žena, djece i staraca u dvije kuće, zakovali im vrata i prozore, i zapalili ih.

Nakon što bude prebačen u pritvor ICTY-a u Scheveningenu, Milan Lukić će biti izveden pred suca kako bi se izjasnio o krivnji prema 21 točki izmijenjene optužnice u kojoj se tereti za progon, istrebljenje, ubojstva, nehumana djela i okrutno postupanje kao zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja.

Nadležni sudac u Buenos Airesu odlučio je početkom godine da Lukić treba biti izručen ICTY-a a ne SCG, čije su vlasti također zatražile njegovo izručenje, jer je pred sudom u Beogradu pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog ubojstva 16 Bošnjaka iz Sjeverina 1992.

Pred ICTY-em je za zločine u Višegradu 2005. na 15 godina zatvora pravomoćno osuđen Mitar Vasiljević, pripadnik skupine "Bijeli orlovi", zbog krivnje za ubojstvo petorice zarobljenih Bošnjaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙