FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Svjedočenje o tragediji vukovarske obitelji Došen

DEN HAAG/ZAGREB, 7. veljače 2006.(Hina) - Ljubica Došen, udovicavukovarskog branitelja Martina Došena, koji se kao i dvojica njegovebraće Tadija i Ivan od 1991. vode kao nestali, u utorak je nastavilaiskaz na haškom suđenju "vukovarskoj trojci" oficira JNA Mili Mrkšiću,Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu.
DEN HAAG/ZAGREB, 7. veljače 2006.(Hina) - Ljubica Došen, udovica vukovarskog branitelja Martina Došena, koji se kao i dvojica njegove braće Tadija i Ivan od 1991. vode kao nestali, u utorak je nastavila iskaz na haškom suđenju "vukovarskoj trojci" oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu.

U nastavku svjedočenja video-linkom, ona je danas odgovarala na pitanje branitelja trojice optuženih, koji su nastojali umanjiti snažan dojam njezina jučerašnjeg iskaza o okolnostima pod kojima se dogodila tragedija obitelji Došen.

Martin, Tadija i Ivan, odvedeni su iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991. i od tada im se gubi svaki trag, njihova sestra poginula je u granatiranju Vukovara, dok je sin druge sestre ekshumiran iz masovne grobnice na Ovčari.

Ljubica Došen opisala je kao očevidac kako je JNA odvodila ranjenike iz vukovarske bolnice, u kojoj boravila od 17. do 20. studenoga uz teško ozlijeđenog supruga.

Spašavajući ljude iz njihove granatirane i zapaljene zgrade Martin je pao s terase i teško ozlijedio kičmu, te je 17. studenoga prebačen u bolnicu, rekla je svjedokinja.

Dan kasnije obrana Vukovara je pala a JNA i paravojne snage zauzele su grad i bolnicu, u kojoj su stotine ranjenika i civila očekivali evakuaciju na slobodni teritorij Hrvatske.

Umjesto evakuacije, 20. studenoga je uslijedilo odvođenje ranjenika u autobuse, prema pripremljenom popisu, ispričala je Došen, navodeći kako je njezin suprug, zajedno s drugim nepokretnim ranjenicima, ubačen u kamione kao "snoplje".

Rekla je kako je pokušala intervenirati za spas supruga u samoj bolnici, obrativši se srpskom rezervisti s prezimenom Drka, koji je odgovorio "šuti Došen. Vi Došeni imate puno putra na glavi". Zatim je kraj autobusa i kamiona vidjela optuženog Šljivančanina koji je "zapovijedao odvođenjem ranjenika", te mu rekla muževo ime i pitala ga što će biti s njim.

"Ah, Došen", odgovorio je Šljivančanin i naredio vojnicima da ga premjeste pred bolnički ulaz, rekla je svjedokinja i dodala da je tada posljednji put vidjela supruga jer je nju i kćer Tanju, Šljivančanin poslao u dio dvorišta gdje su bile žene i djeca.

Šljivančaninov branitelj Novak Lukić, danas je nastojao uvjeriti svjedokinju i suce da ona nije razgovarala s njegovim klijentom jer to nije spominjala u izjavi istražiteljima, ni ranije na suđenju Slavku Dokmanoviću pred ICTY-em, no Ljubica Došen je ostala pri svom iskazu. Lukić i ostali branitelji također su sugerirali da Martin Došen nije bio pravi ranjenik, već je uz lažne nalaze i gips koje je dobio u bolnici, pokušao izbjeći zarobljavanje.

Odvjetnici su zbog toga tražili original Došenove temperaturne liste i nalaze, rekavši da su kopije koje su primili nečitljive.

Lukić je pitao svjedokinju je li čula da je njezinog supruga u Negoslavcima tražio i ubio Željko Ražnatović Arkan, što je ona potvrdila.

Optužba će u srijedu izvesti novog svjedoka. Tužitelj Marks Moore ranije je najavio da će dokazni postupak dovršiti do kraja travnja te da će do tada izvesti još 30-ak svjedoka.

Mrkšića, Šljivančanina i Radića tereti se za pokolj nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice, izvršen na farmi Ovčara 20. studenoga 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙