FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božidaru Čečuku nagrada za životno djelo "Don Frane Bulić"

ZAGREB, 14. veljače 2006. (Hina) - Na svečanosti u Matici hrvatskoj uZagrebu danas su uručene nagrade Hrvatskog arheološkog društva -Nagradu "Don Frane Bulić" za životno djelo dobio je Božidar ToniČečuk, a godišnje nagrade "Josip Brunšmid" Hermine Goericke-Lukić iHelga Zglav-Martinac.
ZAGREB, 14. veljače 2006. (Hina) - Na svečanosti u Matici hrvatskoj u Zagrebu danas su uručene nagrade Hrvatskog arheološkog društva - Nagradu "Don Frane Bulić" za životno djelo dobio je Božidar Toni Čečuk, a godišnje nagrade "Josip Brunšmid" Hermine Goericke-Lukić i Helga Zglav-Martinac.

Božidar Čečuk više je od pola stoljeća aktivan u hrvatskoj arheologiji, posebno u Hrvatskom arheološkom društvu (HAD). Rođen je 1929. u Solinu. U blisku je srodstvu s nestorom hrvatske arheologije don Franom Bulićem. Nakon zagrebačkoga studija arheologije zapošljava se u Bihaću u Zavičajnom muzeju, a od 1961. u Odsjeku za arheologiju HAZU-a postaje jedan od suradnika, povjesničara starijeg vijeka, akademika Grge Novaka.

Kako se ističe u obrazloženju za nagradu, u žarištu Čečukova stručnog rada je pretpovijesna arheologija, poglavito razdoblje mezolitika i neolitika na istočnojadranskim prostorima, napose na srednjodalmatinskim otocima.

Na tragu započete suradnje s Grgom Novakom i Vladimirom Mirosavljevićem i sam je nastavio istraživanja raznih važnih hvarskih lokaliteta - Grapčeve i Markove špilje te Vele špilje i Pokrivenika, a istraživao je i lokalitete na Korčuli, poglavito Velu i Jakasovu špilju, a zatim i špilju Raču na Lastovu.

Od nabrojenih osobito su važna njegova dugogodišnja istraživanja u korčulanskoj Veloj špilji, višeslojnom lokalitetu. Zahvaljujući Čečukovoj ustrajnosti, to je nalazište u vrhu među jadranskim arheološkim zemljovidima, ali i na zemljovidima tog dijela Sredozemlja i Europe.

Svojim je djelovanjem i posebno terenskim istraživanjima, stručnim i znanstvenim prilozima i raspravama Čečuk najviše pridonosio rješavanju mnogih nepoznanica iz najranijih pretpovijesnih razdoblja u našim krajevima, poglavito u obalnim područjima, ostvarivši nezaobilazan prinos arheologiji na hrvatskim istočnojadranskim prostorima.

Hermine Goericke-Lukić dobila je godišnju nagradu "Josip Brunšmid" za izložbu "Grčki, grčko-kolonijalni i keltski novac" u Muzeju Slavonije u Osijeku, koja je potporom Ministarstva kulture otvorena u travnju 2004., a u jesen te godine gostovala je i u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Hermina Goericke-Lukić voditeljica je Numizmatičkog odjela Muzeja Slavonije u Osijeku.

Druga dobitnica nagrade "Josip Brunšmid" Helga Zglav-Martinac nagradu je dobila za opsežnu knjigu "Ulomak do ulomka" u kojoj je obrađena velika zbirka oko sedam tisuća komada keramičkih ulomaka, pronađenih u arheološkim istraživanjima Dioklecijanove palače (1968.-1974.) koji se čuvaju u Muzeju grada Splita.

Knjiga je, kako se ističe u obrazloženju za nagradu, prva je jedinstvena obradba keramike kasnog srednjeg vijeka i novijih razdoblja u hrvatskoj arheološkoj znanosti.

Na svečanosti su proglašeni i počasni članovi HAD-a, ugledni stručnjaci i znanstvenici Vesna Girardi-Jurkić, akademik Radoslav Katičić, Franko Oreb, Aleksandar Stipčević i Ivan Tušek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙