FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Sredoje Lukić se izjasnio da nije kriv po izmijenjenoj optužnici

DEN HAAG/ZAGREB,13. veljače(Hina) - Bosanski Srbin Sredoje Lukić,optužen za ratne zločine protiv bošnjačkih civila na širem područjuVišegrada 1992-94., u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv prema 14 točka izmijenjene optužnice, potvrđene 1. veljače 2006.
DEN HAAG/ZAGREB,13. veljače(Hina) - Bosanski Srbin Sredoje Lukić, optužen za ratne zločine protiv bošnjačkih civila na širem području Višegrada 1992-94., u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv prema 14 točka izmijenjene optužnice, potvrđene 1. veljače 2006.

"Časni sude, nisam kriv", ponavljao je Lukić nakon svake od 14 točaka izmijenjene optužnice, za koje je predraspravni sudac Iain Bonomy tražio izjašnjavanje.

Tužiteljstvo je izmijenilo optužni akt reagirajući na prigovor obrane da je optužnica "nedopustivo neodređena" posebno u pogledu osobne odgovornosti. Optužnica koja je prvotno imala 12 točaka, proširena je na 21, a Sredoje Lukić se danas izjašnjavao o krivnji po osam novih i šest izmijenjenih točaka.

Lukića (44) se tereti za progon, istrebljenje, ubojstva, nehumana djela i okrutno postupanje kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, počinjena protiv Bošnjaka u Višegradu. Prošle se godine dobrovoljno predao ICTY-u, a izručen je iz RS.

Optužen je zajedno s bratićem Milanom Lukićem, koji je 9. kolovoza 2005. uhićen u Buenos Airesu u Argentini, ali još uvijek nije prebačen u pritvor ICTY-a u Scheveningenu.

Glasnogovornica ICTY-a Alexandra Milenov izjavila je u ponedjeljak kako "nema novih podataka" o izručenju Milana Lukića.

"Nastavljamo razgovore s vlastima Argentine i nadamo se da će on uskoro biti izručen", kazala je Milenov u telefonskom razgovoru.

Nadležni sudac u Buenos Airesu odlučio je početkom godine da Lukić treba biti izručen ICTY-u a ne SCG-u, čije su vlasti također zatražile njegovo izručenje, pa bi u dogledno vrijeme trebao stići u Haag.

Milan (38) i Sredoje Lukić optuženi su i za dva osobito teška kaznena djela, koja spadaju među neke od najokrutnijih zločina počinjenih tijekom rata u BiH.

Tereti ih se da su kao zapovjednici lokalne paravojne formacije pod nazivom "Bijeli orlovi" ili "Osvetnici" u lipnju 1992., u dva odvojena incidenta, zatvorili oko 135 bošnjačkih žena, djece i staraca u dvije kuće, zakovali im vrata i prozore, i zapalili.

Njihov predmet Tužiteljstvo ICTY-a je u velječi 2005. predložilo za ustupanje pravosuđu BiH, o čemu odluka još nije donesena.

U Haagu je za zločine u Višegradu na 15 godina zatvora pravomoćno osuđen Mitar Vasiljević, pripadnik iste paravojne skupine, proglašen krivim za ubojstvo pet zarobljenih Bošnjaka.

Milan Lukić je u SCG pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, zbog ubojstva 21 Bošnjaka iz Sjeverina, na Sandžaku 1992., na temelju čega je Beograd i tražio njegovo izručenje od Argentine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙