FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka ICTY-a o ukidanju zaštitnih mjera za svjedoka Stjepana Mesića

DEN HAAG/ZAGREB,24. siječnja(Hina) - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY)u utorak je na zahtjev Tužiteljstva ukinulo sve zaštitne mjere koje seodnose na identitet, izjavu i transkript svjedočenja hrvatskogpredsjednika Stjepana Mesića sa suđenja Tihomiru Blaškiću 1998.godine, kako bi se na suđenju u "predmetu Margetić i Šešelj" omogućilajavnost glavne rasprave, objavio je ICTY.
DEN HAAG/ZAGREB,24. siječnja(Hina) - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) u utorak je na zahtjev Tužiteljstva ukinulo sve zaštitne mjere koje se odnose na identitet, izjavu i transkript svjedočenja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića sa suđenja Tihomiru Blaškiću 1998. godine, kako bi se na suđenju u "predmetu Margetić i Šešelj" omogućila javnost glavne rasprave, objavio je ICTY.

Žalbeno vijeće u odluci je utvrdilo kako "više ne postoje razlozi za zaštitne mjere određene prema svjedoku Mesiću odlukom od 6. lipnja 1997. i na saslušanju 16. ožujka 1998".

Vijeće je utvrdilo da razlozi za zaštitu ne postoje "obzirom na proteklo vrijeme i stadij postupka, izjavu svjedoka Mesića da takve zaštitne mjere više nisu nužne, te na činjenicu bi da opetovane izmjene zatvorenih i otvorenih sjednica, pod tim okolnostima, nepotrebno opteretile raspravno vijeće i stranke u 'predmetu Šešelj i Margetić'".

Na temelju navedenoga i u skladu s pravilima ICTY-a vijeće je odobrilo zahtjev Tužiteljstva i naložilo ukidanje: svih zaštitnih mjera zajamčenih u odnosu na svjedoka Mesića odlukom od 6. lipnja 1997; svih zaštitnih mjera zajamčenih obzirom na svjedoka Mesića na saslušanju 16. ožujka 1998.; te da se na Mesićevo ime, činjenicu da je Mesić svjedočio, na njegovu izjavu Tužiteljstvu, kao i na transkripte njegovog svjedočenja može javno referirati na otvorenoj sjednici, navodi se u odluci Žalbenog vijeća ICTY-a.

Žalbeno vijeće jedino je odbilo zahtjev Tužiteljstva da i odluka o njegovom povjerljivom podnesku za ukidanje zaštitinih mjera bude donesena pod pod oznakom tajnosti.

"Predmet Šešelj i Margetić", oznaka je za zajedničku optužnicu protiv četvorice hrvatskih novinara optuženih prošle godine za nepoštivanje suda zbog objave imena i transkripta iskaza zaštićenog svjedoka Mesića. Riječ je o ravnatelju i bivšem glavnom uredniku "Hrvatskog slova" Stjepanu Šešelju i Domagoju Margetiću, bivšem glavnom urednika "Hrvatskog slova" Marijanu Križiću te bivšem glavnom uredniku "Slobodne Dalmacije" Josipu Joviću.

Prvoptuženog Jovića, tereti se za nepoštivanje suda zbog objave transnkripata u studenom i prosincu 2000. godine, a Šešelja, Margetića i Križića za objavu transkripata u studenom i prosincu 2004. Datum suđenje u njihovom predmetu još nije određen.

Haški sud je zbog objave imena i iskaza drugog zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću za nepoštivanja suda 2005. optužio i glavnog urednika "Hrvatskog lista" Ivicu Marijačića i suradnika lista, bivšeg obavještajca Markicu Rebića, kojima je suđenje održano prošloga tjedna.

Na početku suđenja 17. siječnja, također su na zahtjev Tužiteljstva ukinute zaštitne mjere za spornog svjedoka, kako bi se omogućila javnost glavne rasprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙