FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priština zadovoljna sjednicom VS o Kosovu, Srbi istupom Tadića

PRIŠTINA,15. veljače 2006.(Hina) - Predstavnici vlasti i oporbe naKosovu izrazili su zadovoljstvo sjednicom Vijeća sigurnosti UN posvećenom Kosovu, posebice izloženom slikom trenutačnog stanja iraspravama u kojima je neovisnost isticana kao opcija za Kosovo, doksu kosovski Srbi zadovoljni istupom srbijanskog predsjednika Tadića izalaganjem protiv jednostrane promjene međunarodnih granica.
PRIŠTINA,15. veljače 2006.(Hina) - Predstavnici vlasti i oporbe na Kosovu izrazili su zadovoljstvo sjednicom Vijeća sigurnosti UN posvećenom Kosovu, posebice izloženom slikom trenutačnog stanja i raspravama u kojima je neovisnost isticana kao opcija za Kosovo, dok su kosovski Srbi zadovoljni istupom srbijanskog predsjednika Tadića i zalaganjem protiv jednostrane promjene međunarodnih granica.

Ocjenjujući u prištinskim medijima u srijedu kako je na sjednici u utorak poslijepodne iznesena realna slika stanja na Kosovu pod upravom UN, kosovski politički predstavnici su kao posebno značajnu istaknuli činjenicu što je na sjednici bio i kosovski premijer Bajram Kosumi, kao prvi predstavnik kosovskih institucija koji je sudjelovao na sastanku Vijeća sigurnosti o Kosovu.

Sam Kosumi u eksluzivnom je intervjuu Televiziji Kosova kazao kako je to bio važan dan za Kosovo, ocijenivši svoje sudjelovanje na sjednici otvaranjem vrata kasnijem ulasku Kosova u UN.

Zamjenik premijera Adem Salihaj ocijenio je u ime kosovske vlade da je sjednica bila vrlo značajna za proces definiranja statusa Kosova i, kako je rekao, "proces neovisnosti", posebice izdvojivši rasprave predstavnika EU-a, Velike Britanije i SAD, koji su, smatra on, "vrlo jasno i realno kazali kojim smjerom treba ići Kosovo".

Član vodstva vodeće oporbene Demokratske partije Kosova, Enver Hoxhaj, ocijenio je da je govor civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Sorena Jessena Petersena na najbolji način predstavio stanje na Kosovu, dok je, za razliku od njega, član beogradskog tima za pregovore o statusu Marko Jakšić ocijenio kako je civilni upravitelj UN-a na sjednici Vijeća sigurnosti "vješto prikrio stanje koje vlada na Kosovu".

Jakšić je izrazio zadovoljstvo nastupom predsjednika Srbije Borisa Tadića, istaknuvši da je na "valjan način prikazao situaciju i ukazao na to šta se na Kosovu radi, da je srpski narod taj koji pati, da bi neovisno Kosovo bilo vrhunac cinizma i da bi se time srušili svi međunarodni dokumenti doneseni posljednjih desetak godina".

Sjednica Vijeća sigurnosti posvećena Kosovu u srijedu je i glavna vijest svih prištinskih dnevnika na albanskome, koji prenose zahtjev civilnog upravitelja UN-a na Kosovu za ubrzanjem procesa pregovora o budućem statusu te istupe veleposlanika SAD i Velike Britanije, koji su rekli da neovisnost Kosova realna opcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙