FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije iz svijeta na smrt Ibrahima Rugove (1)

ZAGREB, 21. siječnja 2006. (Hina) - Nakon objave da je u subotu umrokosovski predsjednik Ibrahim Rugova, iz zemalja regije, ali i svijetapočeli su stizati prvi izrazi sućuti.
ZAGREB, 21. siječnja 2006. (Hina) - Nakon objave da je u subotu umro kosovski predsjednik Ibrahim Rugova, iz zemalja regije, ali i svijeta počeli su stizati prvi izrazi sućuti.

"Međunarodna zajednica poštovala je Ibrahima Rugovu kao humanista koji se je na miroljubiv način borio za afirmaciju prava svog naroda i demokraciju, te uvijek djelovao s izrazitim smislom za pitanja stabilnosti regije", ocijenio je u brzojavu sućuti predsjedniku kosovske vlade Bajramu Kosumiju u svoje osobno i u ime svoje vlade slovenski premijer Janez Janša.

"U Sloveniji se nadamo da će svi oni koji sudjeluju u rješavanju dugoročnih pitanja regije, na kojoj su lik i djelo Ibrahima Rugove ostavili neizbrisiv pečat, naći dovoljno tolerancije i hrabrosti da se postignu rješenja koja to područje neće dijeliti na pobjednike i gubitnike", naveo je u svojem brzojavu sućuti Janez Janša.

Elektronski mediji u BiH u informativnim emisijama vijest o smrti Ibrahima Rugove objavljuju kao udarnu. Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić prvi je od istaknutih političkih dužnosnika u BiH javno reagirao, izjavivši kako je Rugovinom smrću albanski narod puno izgubio, te da će njegov odlazak biti teško zamijeniti u tako kritičnoj fazi pregovora o statusu Kosova.

"Nisam siguran ima li i postoji li osoba takvog kapaciteta i autoriteta na Kosovu, koja bi ovog trenutka mogla zamijeniti Rugovu", rekao je Tihić.

"Rugova je bio čovjek kompromisa koji nikad nije otišao u ekstremizam", kazao je Tihić, izrazivši uvjerenje kako će albanski narod nastaviti njegovu politiku.

U Beogradu još nema reakcija na vijest o Rugovinoj smrti, ali su sućut obitelji preminulog predsjednika Kosova izrazili Srbi s Kosova.

Vođa Srpskog pokreta otpora Kosova (SPOT) Momčilo Trajković ocijenio je da je Ibrahim Rugova "vrlo mudro vodio albanski separatistički pokret na Kosovu".

"U nekoliko navrata nadmudrio je srpska rukovodstva, uspijevajući da separatistički pokret internacionalizira do te mjere da je doveo Kosovo u poziciju da se bori za nezavisnost, uz pomoć međunarodne zajednice", kazao je Trajković. On je dodao da se nada da će se u traženju rješenja za budući status Kosova poštovati međunarodna načela i uz strogo poštovanje teritorijalne cjelovitosti i suverenosti Srbije i Crne Gore.

Prema Radi Trajković iz Srpskog nacionalnog vijeća Kosova i Metohije, koja je u ime te organizacije i svoje vlastito izrazila sućut Rugovinoj obitelji, smrt predsjednika Kosova umnogome će politički promijeniti situaciju na Kosovu, jer će u Demokratskom savezu Kosova, čiji je Rugova bio predsjednik, vrlo brzo doći do raslojavanja, što će "stvoriti još jednu burnu i neizvjesnu fazu" na Kosovu.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u izjavi iz Bruxellesa je naglasio kako je Rugovinim odlaskom "Kosovo izgubilo povijesnog vođu koji je svoj život posvetio zaštiti i promicanju prava naroda Kosova".

Solana naglašava kako je Rugovina smrt nastupila u osobito osjetljivom trenutku za Kosovo i poziva sve kosovske čelnike da iskažu jedinstvo i odgovorno ponašanje.

"Ibrahim Rugova je bio političar koji je vjerovao u mir i za to je bio spreman preuzeti rizike. Umro je uoči početka pregovora o Kosovu koji bi morali dovesti do pravednog, mirnog i demokratskog rješenja za Kosovo,... čime bi se na najprikladniji način odala počast predsjedniku Rugovi", rekao je u pismu iz Strasbourga glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis.

Posebni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova, bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari, nakon vijesti o Rugovinoj smrti pozvao je sa smirenost i na nastavak pregovora, na kojima je Rugova trebao predvoditi albansku stranu.

"Siguran sam da bi predsjednik Rugova volio da nastavimo pregovore o statusu Kosova, kako bismo u konačnici mogli ostvariti i rezultate", rekao je Ahtisaari na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

"Također se nadam kako će stanje ostati mirno i kako će se poštovati Ustav", naglasio je.

U pismu predsjedniku kosovske Skupštine Nexhatu Daciju, koji po Ustavu mijenja Rugovu, francuski predsjednik Jacques Chirac istaknuo je "povijesnu ulogu i "političku hrabrost".

Chirac piše kako se "Francuska, koja je bila solidarna s Kosovom tijekom tragedije 90-ih godina prošlog stoljeća, pridružuje tuzi".

Francuska "odaje počast povijesnoj ulozi i političkoj hrabrosti koje su pokretale Ibrahima Rugovu u obrani demokratskih prava kosovskog naroda i djelovanju na povratku mira i pomirbe u vašoj regiji", kaže Chirac u pismu i poziva na "nastavak njegove ostavštine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙