FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije iz svijeta na smrt Ibrahima Rugove (2)

BEOGRAD,21. siječnja(Hina) - Brojni dužnosnici i dalje šalju brzojavesućuti u povodu smrti kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, međuostalima i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Draškovićkoji je zamolio šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena da prenese sućutiRugovinoj obitelji i kosovskim dužnosnicima.
BEOGRAD,21. siječnja(Hina) - Brojni dužnosnici i dalje šalju brzojave sućuti u povodu smrti kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, među ostalima i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković koji je zamolio šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena da prenese sućuti Rugovinoj obitelji i kosovskim dužnosnicima.

Kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova SCG-a, Drašković je Petersena zamolio da izraze sućuti prenese obitelji preminulog Rugove, kao i predsjedniku kosovskog parlamenta Nedžatu Daciju i premijeru Bajramu Kosumiju.

Tim se povodom oglasio i predsjednik Srbije Boris Tadić koji kaže da je Rugovu "uvažavao kao političara i dugogodišnjeg lidera kosovskih Albanaca".

"Nadam se da smrt Ibrahima Rugove neće omesti napore da se nađe mirno, kompromisno i sporazumno rješenje za budući status pokrajine", stoji u Tadićevoj poruci

Predsjednica Koordinacijskog centra za Kosovo Vlade Srbije Sanda Rašković Ivić izjavila je agenciji Beta kako strahuje da će na mjesto predsjednika Rugove doći netko tko bi se mogao "agresivnim putem" zalagati za ideje kosovskih Albanaca.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u brzojavu sućuti navodi "da ćemo se Ibrahima Rugove uvijek sjećati po njegovoj predanosti demokraciji, stabilnosti i viziji prosperitetnog Kosova u europskim strukturama".

Rupel je u brzojavu istaknuo da je u svojim razgovorima s Rugovom proteklih godina, u raspravi o političkim temama, uvijek otkrivao čovjeka inspirativne snage sa dubokim poznavanjem regionalnih europskih i globalnih pitanja.

Brzojave sućuti uputili su obitelji, institucijama i narodu Kosova Albanski predsjednik Alfred Moisiu te premijer Sali Berisha.

Berisha je sazvao izvanrednu sjednicu vlade, nakon koje je na konferenciji za novinare u Tirani visoko ocijenio doprinos Rugove razvoju Kosova i dobrosusjedskim odnosima između Kosova i Albanije. Službena Tirana je priopćila da će dan pokopa predsjednika Kosova Ibrahima Rugove proglasiti danom nacionalne žalosti u Albaniji.

Najpozantiji albanski književnik Ismail Kadare ocijenio je da je to "gorka vijest za Kosovo i Albance bilo gdje u svijetu". Dodao je da će se Rugova prije svega pamtiti kao prvi predsjednik slobodnoga Kosova.

Brzojave sućuti uputili su još i predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski, talijanski šef diplomacije Gianfranco Fini i bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙