FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU se ne izjašnjava o većini potrebnoj za priznavanje crnogorskog referenduma

BRUXELLES, 14. veljače 2006. (Hina) - Europska unija se ne želiizjasniti o tome kolika bi većina bila dovoljna za priznanjevaljanosti crnogorskog referenduma o neovisnosti.
BRUXELLES, 14. veljače 2006. (Hina) - Europska unija se ne želi izjasniti o tome kolika bi većina bila dovoljna za priznanje valjanosti crnogorskog referenduma o neovisnosti.

"Bilo bi loše za EU da se postavi između dvije vatre, iako to od nas traže oba bloka, vlast i oporba, da predložimo kolika je većina potrebna. Ne želimo nametati rješenje i prihvatit ćemo ono o čemu se oba crnogorska bloka dogovore", izjavio je u utorak Miroslav Lajčak, posebni izaslanik Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane.

Solana je nedavno imenovao Lajčaka, bivšeg slovačkog veleposlanika u Beogradu, kao svog izaslanika za posredovanje oko referenduma u Crnoj Gori.

Lajčak se u utorak u Bruxellesu sastao s veleposlanicima zemalja članica EU-a, a u srijedu će se u Podgorici sastati s predstavnicima crnogorskih vlasti i oporbe.

On je izjavio novinarima da su do sada uspjeli riješiti nekoliko stvari oko referenduma, a ostalo je još utvrditi kakvo će biti referendumsko pitanje, datum održavanja referenduma i kolika je potrebna većina.

Blok za neovisnost Crne Gore predložio je protivnicima crnogorske neovisnosti da se potrebna većina za priznavanje valjanosti referenduma utvrdi između 25 i 40 posto ukupnog biračkog tijela, dok oporba traži da to bude 50 posto od ukupnog broja birača.

Lajčak je na pitanje da li će EU predložiti da se kao dostatna većina za priznanje neovisnosti utvrdi na 55 posto onih koji iziđu na referendum rekao da je to "jedna od mogućnosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙