FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Balkan ne smije platiti cijenu protivljenja Europe proširenju

BRUXELLES, 24. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Zemlje Balkana ne smijuplatiti cijenu zbog protivljenja građana Europe nastavku procesaproširenja Europske unije, ocijenila je u utorak austrijska ministricavanjskih poslova Ursula Plassnik, čija zemlja trenutačno predsjedaEU.
BRUXELLES, 24. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Zemlje Balkana ne smiju platiti cijenu zbog protivljenja građana Europe nastavku procesa proširenja Europske unije, ocijenila je u utorak austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, čija zemlja trenutačno predsjeda EU.

"Ne želimo da problem proširenja rezultira time da unazadimo zemlje te regije, potencijalne kandidate za članstvo", izjavila je ministrica.

Manje od polovice Europljana podržava nastavak proširenja, pokazalo je posljednje ispitivanje javnog mnijenja Europske komisije iz prosinca.

Europska komisija u petak, prije neslužbenog sastanka ministara vanjskih poslova EU i njihovih balkanskih kolega u ožujku u Salzburgu, trebala bi ponoviti odlučnost da, uz uvjet ostvarenja neizostavnih reformi, Balkanu omogući jasnu europsku perspektivu, prvi put izraženu 2003.

Nisu sve balkanske zemlje na istom stupnju odnosa s EU - Hrvatska je u listopadu počela pregovore o punopravnm članstvu, Makedonija je u prosincu dobila status zemlje kandidatkinje, a Bosna i Hercegovina i Srbija i i Crna Gora tek su počele pregovore i sporazumo o stabilizacji i pridruživanju, prvom koraku prema integraciji u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙