FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb, Tirana i Skoplje će zatražiti što brži ulazak u NATO

WASHINGTON,12. veljače(Hina) - Hrvatska, Albanija i Makedonija će uponedjeljak na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje uWashingtonu razmotriti svoj napredak na putu u NATO i zatražitipotporu svog partnera, Sjedinjenih Država, za što ranije uključenje uSjevernoatlantski savez.
WASHINGTON,12. veljače(Hina) - Hrvatska, Albanija i Makedonija će u ponedjeljak na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje u Washingtonu razmotriti svoj napredak na putu u NATO i zatražiti potporu svog partnera, Sjedinjenih Država, za što ranije uključenje u Sjevernoatlantski savez.

Na petom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović će sa svojim kolegama iz Albanije i Makedonije Besnikom Mustafajem i Ilinkom MItrovom razgovarati o individualnim postignućima u približavanju NATO-u triju potpisnica Povelje.

Troje ministara će se u State Departmentu sastati s državnim podtajnikom za političke poslove Nicholasom Burnsom kako bi razgovarali o NATO-u i regionalnim pitanjima.

Hrvatska se nada da će biti pozvana u NATO najkasnije 2008., a signale u tom smislu očekuje već na summitu NATO-a u studenom ove godine u Rigi.

Hrvatska, Albanija i Makedonija su 2003. zajedno sa Sjedinjenim Državama potpisale Američko-jadransku povelju kako bi ubrzali uključenje tri zemlje jugoistočne Europe u NATO.

Susretu u Washingtonu pridružit će se i predstavnici Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine koje imaju ambicija uključiti se u Povelju kako bi unaprijedile vlastita nastojanja da uđu u NATO.

Hrvatska u prvom polugodištu 2006. predsjeda Američko-jadranskom poveljom i namjerava pojačati njezin rad usmjeren na političko, ekononomsko i vojno pripremanje tri zemlje za NATO, najavljuje hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Nakon uhićenja haškog optuženika Ante Gotovine Sjedinjene Države su iskazale snažnu potporu Hrvatskoj za pristup NATO-u koja je do tada bila uskraćena. Američki Kongres je u dvije rezolucije preporučio što brže uključenje Hrvatske u NATO, a State Department priopćio da je Hrvatska napravila snažan korak naprijed u približavanju Sjevernoatlantskom savezu.

Ministri vanjskih poslova triju zemlje će lobiranje za potporu svog američkog saveznika nastaviti i u Kongresu gdje će se u utorak susresti sa senatorom Richardom Lugarom, predsjedateljem moćnog senatskog Odbora za vanjskopolitičke odnose.

Grabar-Kitarović također očekuju susreti s važnim američkim senatorom Johnom McCainom, a potom i supredsjedateljima Hrvatskog kongresnog kluba, kongresnicima Georgeom Radanovichem i Peterom Vicsloskym, te kongresnikom Eltonom Galleglyem koji su odigrali ključnu ulogu u donošenju kongresnih rezolucija potpore Hrvatskoj za NATO.

Hrvatska ministrica će se u petak sastati i sa zamjenikom američkog ministra obrane Gordonom Englandom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙