FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska, Albanija i Makedonija sa SAD-om o približavanju NATO-u

WASHINGTON, 13. veljače 2006. (Hina) - Predstavnici Hrvatske, Albanijei Makedonije sastali su se u ponedjeljak u Washingtonu kako birazmotrili koliko su te zemlje, potpisnice Američko-jadranske poveljenapredovale prema NATO-u i zatražili su potporu Sjedinjenih Država zašto ranije uključenje u Sjevernoatlantski savez.
WASHINGTON, 13. veljače 2006. (Hina) - Predstavnici Hrvatske, Albanije i Makedonije sastali su se u ponedjeljak u Washingtonu kako bi razmotrili koliko su te zemlje, potpisnice Američko-jadranske povelje napredovale prema NATO-u i zatražili su potporu Sjedinjenih Država za što ranije uključenje u Sjevernoatlantski savez.

Na 5. sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje koji se održava u američkom State Departmentu, hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović te albanski i makedonski ministri vanjskih poslova Besnik Mustafaj i Ilinka Mitreva razgovarali su o individualnim postignućima triju zemalja u približavanju NATO-u, priopćio je State Department.

Tri ministra će se sastati s državnim podtajnikom State Departmenta za političke poslove Nicholasom Burnsom i razgovarati o NATO-u i stanju u jugoistočnoj Europi.

Očekuje se da će tri zemlje tražiti potporu svog partnera iz Povelje Sjedinjenih Država za svoj što skoriji ulazak u Sjevernoatlantski savez.

Hrvatska je ranije izrazila očekivanje da će biti pozvana u NATO najkasnije 2008., a signale u tom smislu bi rado dobila već na summitu NATO-a u Rigi u studenom ove godine.

Sastanku u Washingtonu pridružit će se i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić i pomoćnik ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Željko Perović, čije se zemlje žele uključiti u Povelju kako bi ubrzale vlastiti put prema NATO-u.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Albanije i Makedonije sastat će se u Washingtonu i sa senatorom Richardom Lugarom, predsjedateljem Senatskog odbora za vanjskopolitičke odnose kako bi i od Kongresa zatražili potporu uključenju u NATO.

Ministrica Kolinda Grabar Kitarović sastat će se tijekom jednotjednog boravka u Washingtonu i sa zamjenikom američkog ministra obrane Gordanom Englandom, senatorom Johnom McCainom kao i sa supredsjedateljima Hrvatskog kongresnog kluba, kongresnicima Georgeom Radanovichem i Peterom Vicsloskym te kongresnikom Eltonom Galleglyem, predsjedateljem Pododbora za Europu Zastupničkog doma američkog Kongresa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙