FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisana Deklaracija o osnivanju Jadranske euroregije

VENECIJA, 6. veljače 2006. (Hina) - Predstavnici lokalnih vlastijadranskih zemalja potpisali su u ponedjeljak u Veneciji zajedničkuDeklaraciju o osnivanju Jadranske euroregije s ciljem jačanjagospodarskog razvoja, sigurnosti i socijalne kohezije te zaštiteokoliša na području koje s obje strane Jadranskog mora obuhvaća 22milijuna stanovnika.
VENECIJA, 6. veljače 2006. (Hina) - Predstavnici lokalnih vlasti jadranskih zemalja potpisali su u ponedjeljak u Veneciji zajedničku Deklaraciju o osnivanju Jadranske euroregije s ciljem jačanja gospodarskog razvoja, sigurnosti i socijalne kohezije te zaštite okoliša na području koje s obje strane Jadranskog mora obuhvaća 22 milijuna stanovnika.

U radu skupa sudjelovali su predstavnici lokalnih vlasti iz šest jadranskih država s obje strane Jadranskog mora - Hrvatske, Slovenije, Italije, BiH, Srbije i Crne Gore te Albanije.

Na konferenciji je najavljeno da će do udruživanja formalno doći nakon što regionalna predstavnička tijela ovih država prihvate statut nove Jadranske euroregije dok će se osnivačka skupština, kako je najavljeno, održati u srpnju ove godine na Brijunima.

Za predsjednika Jadranske euroregije izabran je istarski župan Ivan Jakovčić, dok će sjedište regije biti u Puli, a Jadranska euroregija svoje će predstavništvo imati i u Bruxellesu.

Govoreći o značaju potpisivanja ove Deklaracije glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis ustvrdio je kako je Jadran bogat poviješću, kulturom i prirodnim resursima ali je "kroz povijest nažalost bio opterećen ratnim sukobima i stradanjima". Upravo iz tog razloga Davis je poručio kako iz svega toga valja izvući pouke te izgraditi bolju i sigurniju budućnost do koje, smatra on, vodi upravo međuregionalna suradnja.

"Ova regija nije čekaonica Europske unije niti njezina alternativa već bogatstvo međuregionalne suradnje 21. stoljeća" zaključio je glavni tajnik Vijeća Europe.

Istarski župan i predsjednik Jadranske euroregije Ivan Jakovčić obraćajući se novinarima naglasio je kako bez istočne obale Jadrana nema ni prave i cjelovite Europe.

"Europa sada ne završava na granici Slovenije već ona tu počinje. Siguran sam da je Jadranska euroregija jedan od najboljih mehanizama moderne političke europske arhitekture koja može ponuditi snažnu integraciju regija na Jadranu i u ovom dijelu Europe te tako pripomoći državama da lakše završe proces europskih integracija" zaključio je Ivan Jakovčić.

On je pritom izrazio zadovoljstvo odazivom predstavnika hrvatskih županija ali je ujedno izrazio žaljenje što današnjem činu potpisivanja Deklaracije nisu nazočili predstavnici Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije. O razlozima njihova nedolaska Jakovčić nije htio govoriti ali je zato istaknuo kako su hrvatski premijer Ivo Sanader te ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović snažno poduprli osnivanje Jadranske euroregije.

Slovenija nije potpisala deklaraciju jer nisu bili nazočni ovlašteni prestavnici primorskih općina te zemlje.

Među proklamiranim ciljevima Jadranske euroregije naglasak je ponajprije na očuvanju stabilnosti svih uključenih regija, jačanju socijalne i gospodarske kohezije te održivom razvoju, unapređivanju poljoprivrede, ribarstva i turizma s posebnim naglaskom na zaštitu okoliša. Nova euroregija imat će ukupno 22 milijuna stanovnika, koliko ih živi u svim regijama jadranskih zemalja koje se udružuju u novi regionalni savez.

Jadranska euroregija obuhvaća sedam talijanskih regija uz Jadran, tri slovenske primorske općine, sedam hrvatskih jadranskih županija, hercegovačko-neretvanski kanton u BiH, Crnu Goru, te sedam albanskih jadranskih pokrajina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙