FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Venecija: Međunarodna konferencija o Jadranskoj euroregiji

VENECIJA, 6. veljače 2006. (Hina) - U nazočnosti predstavnika lokalnihvlasti šest jadranskih država - Hrvatske, Italije, Slovenije, BiH,Srbije i Crne Gore te Albanije u ponedjeljak je u Veneciji počelameđunarodna konferencija na kojoj će biti potpisana deklaracija oosnivanju Jadranske euroregije.
VENECIJA, 6. veljače 2006. (Hina) - U nazočnosti predstavnika lokalnih vlasti šest jadranskih država - Hrvatske, Italije, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore te Albanije u ponedjeljak je u Veneciji počela međunarodna konferencija na kojoj će biti potpisana deklaracija o osnivanju Jadranske euroregije.

Na otvaranju skupa predsjednik kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Giovanni Di Stasi ustvrdio je kako je demokratizacija i decentralizacija nužnost razvoja dok je međukulturalna i međuvjerska suradnja iznimno bitna za stabilnost regije. Po njegovim riječima upravo će međuregionalni dijalog u ovom slučaju pridonijeti stabilnosti ove regije.

"Ovim integracijama pomaže se zemljama uništenim ratom u povezivanju s Europskom unijom što je zapravo bit pluralističke demokracije - naglasio je Giovanni di Stasi. Dodao je kako je ovo prvi projekt u nizu koji je pokrenuo Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Europe te kako će uskoro uslijediti i pokretanje ideje o projektu Crnog i Baltičkog mora.

Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis kazao je kako se bez lokalne i regionalne demokracije ne može postići pristup europskim procesima. On je stoga podsjetio na 25. obljetnicu donošenja Europske konvencije za prekograničnu suradnju pa je stoga pozvao Grčku te Srbiju i Crnu Goru da potpišu Madridsku konvenciju a BiH da je ratificira.

Ustvrdivši kako se Jadranska euroregija osniva zbog međusobne zemljopisne upućenosti i korištenja zajedničkih prirodnih resursa odnosno očuvanja Jadrana kao vrijednog prirodnog resursa predsjednik talijanske regije Veneto Giancarlo Galan napomenuo je kako upravo Jadran predstavlja zajedničko kulturno-povijesno naslijeđe ovih 6 zemalja.

Jadranska euroregija ujedinit će 7 talijanskih regija uz Jadran, tri slovenske primorske općine, 7 hrvatskih jadranskih županija, hercegovačko-neretvanski kanton u BiH, Crnu Goru te 7 albanskih jadranskih pokrajina. Nova euroregija imat će 22 milijuna stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙