FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bebić s američkim kongresnicima o hrvatskoj i nato-u

WASHINGTON,2. veljače(Hina) - Potpredsjednik Hrvatskog sabora LukaBebić razgovarao je u Washingtonu s kongresnikom Joelom Hefleyjem isenatorom Georgeom Voinovichem o pristupanju Hrvatske NATO-u i potporiSjedinjenih Država tom procesu.
WASHINGTON,2. veljače(Hina) - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić razgovarao je u Washingtonu s kongresnikom Joelom Hefleyjem i senatorom Georgeom Voinovichem o pristupanju Hrvatske NATO-u i potpori Sjedinjenih Država tom procesu.

Bebić na čelu izaslanstva Hrvatskog sabora, u kojem su i zastupnici Mario Zubović i Frano Matušić, boravi u posjetu Sjedinjenim Državama.

"Govorili smo vrlo prijateljski i vrlo otvoreno o pristupu Hrvatske NATO savezu s naznakama da će vrlo brzo slijediti poziv NATO-a" Hrvatskoj, rekao je Bebić u srijedu hrvatskim novinarima o susretu s Hefleyom koji predvodi izaslanstvo američkog Kongresa pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Upozoravajući da se datum poziva Hrvatskoj ne može točno predvidjeti Bebić je kazao kako Hrvatska signale u tom smislu očekuje već na summitu NATO-a u Rigi ove jeseni.

"Mi se nadamo da ćemo najdalje 2008.", biti pozvani u NATO, rekao je Bebić.

Svoj interes i spremnost svojih oružanih snaga za NATO Hrvatska pokazuje, među ostalim, i time što već s postrojbom vojne policije sudjeluje u mirovnim snagama u Afganistanu, rekao je Bebić.

Nakon uhićenja odbjeglog haškog optuženika Ante Gotovine američki Kongres je pružio snažnu potporu Hrvatskoj za pristup NATO-u. Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa su u dvije zasebne rezolucije preporučili što brže uključenje Hrvatske u NATO. Za izglasavanje rezolucija posebice su zaslužni senator George Voinovich i zastupnik Elton Gallegly koji su ih i predložili u Senatu i Zastupničkom domu.

S Voinovichem je hrvatsko izaslanstvo razgovaralo i o suradnji Hrvatske, Albanije i Makedonije u okviru Američko-jadranske povelje čiji je cilj uz potporu SAD-a pripremiti tri zemlje za uključenje u NATO.

Bebić je u tom kontekstu rekao da premijer Ivo Sanader na ljeto kani organizirati konferenciju o NATO-u i jugoistočnoj Europi na temu stabilnosti i obrambene suradnje u regiji. Hrvatska se nada da će taj širi okvir suradnje biti pozitivno vrednovan u NATO-u, rekao je Bebić.

S Voinovichem se razgovaralo i o naporima Hrvatske na povratku izbjeglih Srba pri čemu je Bebić naglasio da Hrvatska do kraja godine treba dovršiti obnovu njihovih kuća potvrđujući da ustrajno radi na njihovom povratku.

Bebić i Matošić su uz hrvatskog veleposlanika u Washingtonu Nevena Juricu u utorak navečer nazočili godišnjem govoru o Stanju nacije koji je predsjednik George W. Bush održao u Kongresu.

"To je bilo vrlo impresivno", rekao je Bebić o velikom događaju u Kongresu kojem je nazočila cjelokupna washingtonska politička elita.

Hrvatsko izaslanstvo se sastalo i s washingtonskim nadbiskupom kardinalom Theodorom McCarrickom, a susrest će se i s kongresnikom Eltonom Galleglyjem, predsjedateljem Podoodbora za Europu Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora će u četvrtak na poziv američkog Kongresa prisustvovati tradicionalnom molitvenom doručku na kojem će nazočiti i predsjednik Bush.

Voinovich i senator Joseph Biden, članovi Vanjskopolitičkog odbora Senata, na proljeće će posjetiti Hrvatsku, najavio je Bebić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙