FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karikature: Prosvjedi i reakcije se nastavljaju, oglasio se i Gadafi

ZAGREB, 12. veljače 2006. (Hina) - Reakcije na objavljivanjekarikatura proroka Muhameda nastavile su se diljem islamskog svijeta iu nedjelju.
ZAGREB, 12. veljače 2006. (Hina) - Reakcije na objavljivanje karikatura proroka Muhameda nastavile su se diljem islamskog svijeta i u nedjelju.

Više desetaka tisuća Turaka prosvjedovalo je u nedjelju u Diyarbakiru na jugoistoku zemlje, dok su prosvjednici u Istanbulu zapalili dansku zastavu i bacali kamenje na konzulat Francuske zbog objavljivanja karikatura Muhameda u europskom tisku.

U Diyarbakiru, koji je uglavnom nastanjen Kurdima, okupilo se 50.000 osoba na glavom trgu na poziv islamističkih organizacija. Oni su skandirali slogane protiv Danske i uputili poziv na bojkot proizvoda te zemlje, nakon čega su se mirno razišli.

U Istanbulu je oko 150 osoba bacalo kamenje i jaja na francuski konzulat.

Na prosvjedu u Beyazitu oko 4.000 okupljenih na poziv nevladinih islamističkih organizacija skandirali su slogane protiv Danske, Sjedinjenih Država i Izraela.

Jemenski parlament pozvao je u nedjelju na bojkot proizvoda europskih zemalja koje su objavile sporne karikature proroka Muhameda kako bi naveli vlade tih zemalja da se ispričaju zbog tih muslimanima uvredljivih crteža.

U priopćenju je parlament pozvao na "nastavak mirnih prosvjeda i bojkot svih proizvoda zemalja koje su dozvolile te uvrede muslimana sve do isprika njihovih vlada, u prvom redu Danske.

Najveća kenijska medijska grupacija ispričala se u nedjelju jer je na televiziji prikazala sporne karikature, dok je jedna skupina mladih muslimana prijetila da će opkoliti njihove prostorije u Nairobiju.

Dva dana nakon što se policija sukobila sa više stotina prosvjednika u glavnom gradu Kenije koji su se pobunili protiv objavljivanja tih karikatura u europskom tisku, Nation Media Group je izjavila da vrijeđanje nije namjera njihovog prikazivanja.

Jedan dužnosnik tvrtke je u tv-vijestima u nedjelju navečer rekao da su te karikature nakratko prikazane kako bi se objasnio spor nastao njihovim objavljivanjem u danskom listu.

U povodu spornih karikatura u nedjelju se oglasio i libijski vođa Moamer Gadafi. U razgovoru za njemačke novine Neuen Ruhr i Neuen Rhein Zeitung od nedjelju Gadafi je rekao da oni koji su odlučili objaviti karikature šire mržnju. A to nisu muslimani ni Arapi nego "nevjernici". Gadafi je također oštro kritizirao europske škole zbog njihova pristupa islamu. "Uče djecu da Muhamed nije božji prorok nego lažljivac", rekao je Gadafi za novine. Libijski vođa nadalje je procijenio da su prošlogodišnji nemiri muslimanskih imigranata i nezaposlenih mladih u pariškim predgrađima tek početak borbe muslimana protiv diskriminacije u Europi. "Možda će jednog dana islam vladati u Europi", rekao je Gadafi za njemačke novine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙