FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumsfeld: NATO treba nastaviti s proširenjem misije u Afganistanu

TAORMINA, 9. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Ministar obrane SAD-aDonald Rumsfeld u četvrtak je rekao da Washington i dalje želi svemeđunarodne zadaće na održavanju mira u Afganistanu predati snagamaNATO-a.
TAORMINA, 9. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Ministar obrane SAD-a Donald Rumsfeld u četvrtak je rekao da Washington i dalje želi sve međunarodne zadaće na održavanju mira u Afganistanu predati snagama NATO-a.

Rumsfeld nije naveo precizne rokove kada bi NATO trebao preuzeti mirovne zadaće na istoku Afganistanu rekavši da se to planira ili tijekom ove ili u idućoj godini.

Dužnosnici SAD-a i NATO-a u prošlosti su izrazili da se nadaju da će ISAF preuzeti sve mirovne zadaće u Afganistanu do kraja 2006. godine.

Prosvjednici ljuti zbog objave karikatura proroka Muhameda pokušali su u utorak provaliti u bazu NATO-a u kojoj su bile norveške postrojbe te je afganistanska policija otvorila vatru i ubila četiri prosvjednika. U ovotjednim prosvjedima ubijeno je sveukupno desetoro Afganistanaca.

Porast napetosti dolazi u trenutku kada se NATO priprema proširiti rad svojih snaga koje broje 9.000 vojnika u Afganistanu, već razmještenih na sjeveru, zapadu i u prijestolnici Kabulu, na nestabilniji južni Afganistan te na kraju i na istok.

NATO bi tada kroz Međunarodne snage za sigurnosnu pomoć (ISAF) vodio sve međunarodne aktivnosti na održavanju mira u Afganistanu i tako omogućio koaliciji predvođenoj SAD-om da se usredotoči na hvatanje ostataka talibana i Al Qaide za koje se smatra da stoje iza pobune.

"To je plan. A oni su na putu k tome", rekao je Rumsfeld novinarima koji su s njim putovali na sastanak ministar obrane NATO-a u Taormini na Siciliji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙