FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chavez protjeruje američkog vojnog dužnosnika zbog špijuniranja

ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Predsjednik Venezuele Hugo Chavezizjavio je u četvrtak da će protjerati zaposlenika američkogveleposlanstva kojeg optužuje za špijuniranje zajedno s još nekolikovenezuelanskih vojnih dužnosnika, prenijele su svjetske agencije.
ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Predsjednik Venezuele Hugo Chavez izjavio je u četvrtak da će protjerati zaposlenika američkog veleposlanstva kojeg optužuje za špijuniranje zajedno s još nekoliko venezuelanskih vojnih dužnosnika, prenijele su svjetske agencije.

Diplomatski skandal šteti ionako zategnutim odnosima Sjedinjenih Država i Venezuele, petog svjetskog izvoznika nafte i glavnog opskrbljivača naftom američkog tržišta, prenosi agencija Reuters.

"Odlučili smo proglasiti nepoželjnom osobom, ili kako mi to ovdje kažemo 'protjerati iz zemlje' vojnog dužnosnika američkog veleposlanstva zbog špijunaže", izjavio je Chavez tijekom proslave sedmogodišnjice obnašanja vlasti.

"Nepoželjnom osobom proglašavamo mornaričkog časnika Johna Correa. Mora odmah napustiti zemlju", rekao je Chavez misleći na američkog vojnog atašea.

Predsjednik Venezuele je također istaknuo da će, ako se špijuniranje nastavi, iz zemlje protjerati cijelu američku vojnu misiju.

Kako prenosi agencija AP, glasnogovornica američkog veleposlanstva Salome Hernandez potvrdila je da su zaprimili prosvjednu notu ministarstva vanjskih poslova Venezuele s tim zahtjevom. Odbila je potvrdili nalazi li se Correa u Caracasu.

Prema AP-u, venezuelanske vlasti optužuju djelatnike američkog veleposlanstva za umiješanost u špijunski skandal u kojem su mornarički časnici venezuelanske vojske odavali Correi osjetljive informacije.

Nakon Chavezove najave da će protjerati američkog diplomata iz Caracasa američki ministar obrane usporedio je venezuelanskoga predsjednika s Hitlerom dodajući kako je sve veći broj populističkih vođa u Latinskoj Americi uznemirujući, prenosi AFP.

"U Venezueli imamo Chaveza koji je mnogo zaradio na nafti", rekao je Rumsfeld. "Riječ je o osobi koja je legalno izabrana, baš kao i Adolf Hitler. A onda je učvrstio vlast. I sada blisko surađuje s Fidelom Castrom, Evom Moralesom i drugima", rekao je Rumsfeld.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙