FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel i Rumsfeld: ne dopustiti Iranu nuklearno oružje

MUENCHEN, 4. veljače 2006. (Hina/dpa) - Njemačka kancelarka AngelaMerkel osudila je u subotu iranski nuklearni program i upozorilairanske čelnike da ne mogu očekivati naklonost Njemačke sve dok budunijekali holokaust.
MUENCHEN, 4. veljače 2006. (Hina/dpa) - Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je u subotu iranski nuklearni program i upozorila iranske čelnike da ne mogu očekivati naklonost Njemačke sve dok budu nijekali holokaust.

Merkel je, obraćajući se sudionicima godišnje Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, izjavila kako međunarodna zajednica mora zajednički raditi na sprječavanju razvoja iranskog nuklearnog programa koji, ocijenila je, pobuđuje "legitimne sumnje" da služi vojnoj svrsi.

"Iran je prešao crvenu liniju", naglasila je Merkel upozorivši da Njemačka ne tolerira iranskog predsjednika koji niječe holokaust i dovodi u pitanje pravo Izraela na postojanje.

"Naučili smo svoju lekciju iz povijesti", rekla je njemačka čelnica ispraćena pljeskom oko 300 izaslanika na sastanku.

Američki i europski pokušaji da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a nisu provokacija, dodala je Merkel. "Vijeće sigurnosti mora biti legitiman forum za raspravu o međunarodnim sukobima".

S njemačkom kancelarkom suglasio se američki ministar obrane Donald Rumsfeld koji je izjavio da je Iran "teroristička zemlja broj jedan u svijetu" i mu se nikad ne smije dopustiti da se domogne nuklearnog oružja.

Iako je pozvao na diplomatsko rješenje spora s Iranom, Rumsfeld je osudio iranski režim ocjenivši da se radi o "glavnom sponzoru terorizma na svijetu".

Američki ministar obrane upozorio je također da "nasilni ekstremizam" u jednakoj mjeri predstavlja opasnost za Europu, kao i za Sjedinjene Države.

Naglasivši da SAD trenutno izdvaja za obranu mnogo više od europskih zemalja, Rumsfeld je pozvao europske članice NATO-a da povećaju izdvajanja za vojsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙