FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO nije uznemiren Chiracovom izjavom o nuklearnom napadu

BRUXELLES, 20. siječnja 2006. (Hina/AFP) - NATO nije uznemirila izjavafrancuskog predsjednika Jacquesa Chiraca koji je napomenuo kako biFrancuska mogla iskoristiti svoje nuklearno oružje protiv zemalja kojese bave terorizmom, saznaje se u petak iz izvora bliskogSjevernoatlantskom savezu.
BRUXELLES, 20. siječnja 2006. (Hina/AFP) - NATO nije uznemirila izjava francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca koji je napomenuo kako bi Francuska mogla iskoristiti svoje nuklearno oružje protiv zemalja koje se bave terorizmom, saznaje se u petak iz izvora bliskog Sjevernoatlantskom savezu.

Chiracova je izjava u skladu s općim stavom NATO-a o nuklearnom oružju, čija je uloga da posluži kao sredstvo odvraćanja, nadalje se saznaje iz istog izvora.

"Nisam primijetio zabrinutost niti nelagodu" niti kod jednog od 26 članova saveza nakon izjave predsjednika Chiraca, dodala je spomenuta neimenovana osoba.

"Uloga nuklearnog oružja je temeljno politička i nije usmjerena niti protiv jedne određene zemlje", nadalje je objasnila neimenovana osoba bliska NATO-u.

"Ako pogledate što je Chirac rekao, vidjet ćete da je govorio o političkoj važnosti tog oružja u kontekstu postojećih prijetnji sigurnosti, a terorizam je važan dio te kategorije", dodao je izvor.

Tijekom posjeta nuklearnom postrojenju Ile Longue, na zapadu Francuske, Chirac je rekao da si Francuska uzima pravo odgovoriti na nekonvencionalan način, dakle nuklearnim oružjem "šefovima država koji bi protiv Francuske pokrenuli teroristički napad".

Neki stručnjaci su mišljenja da je time Chirac želio pokazati SAD-u i svojim europskim partnerima da Washington nema monopol na antiterorističku borbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙