FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak G8 u znaku napetosti u vezi s opskrbom energijom

MOSKVA, 9. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Bojazni u vezi s opskrbomsvijeta energijom dominirat će predstojećim sastankom ministarafinancija članica skupine industrijskih zemalja G8, koji će ovogvikenda biti održan u Moskvi, i to prvi puta pod predsjedateljstvomRusije.
MOSKVA, 9. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Bojazni u vezi s opskrbom svijeta energijom dominirat će predstojećim sastankom ministara financija članica skupine industrijskih zemalja G8, koji će ovog vikenda biti održan u Moskvi, i to prvi puta pod predsjedateljstvom Rusije.

Posebnu pozornost privlači izostavljanje rasprave o deviznim tečajevima i gospodarskim neravnotežama poput deficita bilance tekućih plaćanja SAD-a s dnevnog reda sastanka.

Prije nešto manje od deset godina Rusija je još bila financijski na koljenima ali sada pliva u prihodima od nafte i bilježi brz gospodarski rast te želi otplatiti dio svojih inozemnih dugova, što želi spomenuti i na sastanku u Moskvi, kazali su dužnosnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je sigurnu opskrbu energijom prioritetnim ciljem ruskog predsjedanja skupinom G8, iako je godina loše započela, i to sporom s Ukrajinom oko cijene plina koji je rezultirao obustavom isporuka ruskog plina toj zemlji i većem dijelu Europe.

Uoči sastanka G8 još tinja nezadovoljstvo zbog navodne spremnosti Rusije da koristi svoje energetske resurse kao političko oružje u regiji bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Pitanje Ukrajine očito će činiti pozadinu sastanka ali bit će ga teško načeti samo po sebi", kazao je dužnosnik jedne od preostalih članica G8, koja još obuhvaća SAD, Japan, Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Kanadu.

Sljedeća tema sastanka bit će, po navodima kanadskih dužnosnika, usmjeravanje pozornosti na veća ulaganja u vađenje i rafiniranje nafte kako bi se obuzdale cijene koje su u protekle dvije godine udvostručene, prekoračivši razinu od 60 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙