FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupina G8 i azijske zemlje traže bolju zaštitu kopnenog prijevoza

TOKIO, 13. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Četrnaest zemalja, uključujućiskupinu osam najrazvijenijih industrijskih zemalja G8, obvezale su serazmjenjivati informacije kako bi se spriječili napadi na kopneniprijevoz, u kojem je globalna koordinacija manje zastupljena nego upomorskom i zračnom prijevozu.
TOKIO, 13. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Četrnaest zemalja, uključujući skupinu osam najrazvijenijih industrijskih zemalja G8, obvezale su se razmjenjivati informacije kako bi se spriječili napadi na kopneni prijevoz, u kojem je globalna koordinacija manje zastupljena nego u pomorskom i zračnom prijevozu.

Ministri transporta 14 zemalja objavili su zajedničko priopćenje nakon dvodnevnih razgovora u Tokiju, u kojem su zatražili da zaštita pomorskog, zračnog i kopnenog prijevoza bude uvrštena u sam vrh liste prioriteta. Pritom je upozoreno da je kopneni prijevoz posebno ranjiv.

"Dogovorili smo da ćemo razmotriti formiranje međunarodne radne skupine kako bi se omogućila razmjena informacija u kopnenom prijevozu gdje je međunarodna suradnja slabija no što je slučaj u pomorskom i zračnom prijevozu", kazao je novinarima japanski ministar prijevoza Kazuo Kitagawa. "Uočili smo da je željeznica laka meta terorističkih napada pa je razmjena informacija o mjerama prevencije jako važna", dodao je Kitagawa.

Razgovori u Tokiju rezultat su terorističkih napada na sustav javnog prijevoza u Londonu u kojem je poginulo 56 ljudi uključujući i četiri napadača-samoubojice.

U razgovorima su uz ministre transporta članica skupine G8 koju čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija i SAD sudjelovali i njihovi kolege iz Australije, Kine, Indonezije, Malezije, Singapura i Južne Koreje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙