FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapaljene zastave Hrvatske, Norveške i Danske

SARAJEVO, 8. veljače 2006. (Hina) - Prosvjedi zbog objavljivanjakarikatura proroka Muhameda, koji su u srijedu održani u Sarajevu,okončani su u ranim poslijepodnevnim satima, protekavši bez većihizgreda ali uz paljenje zastava Norveške, Hrvatske i Danske.
SARAJEVO, 8. veljače 2006. (Hina) - Prosvjedi zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, koji su u srijedu održani u Sarajevu, okončani su u ranim poslijepodnevnim satima, protekavši bez većih izgreda ali uz paljenje zastava Norveške, Hrvatske i Danske.

Više stotina okupljenih prosvjedovalo je pred veleposlanstvima zapadnih zemalja u kojima su listovi objavili sporne karikature, a pred diplomatskim predstavništvom Norveške prosvjednici su zapalili norveške, hrvatske i danske zastave.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Jusuf Zornić izjavio je novinarima kako su pripadnici policije uspjeli identificirati osobu koja je zapalila zastave.

O tom je izgredu informiran i županijski tužitelj, a MUP je najavio poduzimanje zakonom predviđenih mjera.

Sudionici prosvjeda nisu komentirali sam čin paljenja, no simbolična hrvatska zastava vjerojatno se našla na meti zbog činjenice da je karikature uvredljive za muslimane objavio tjednik "Nacional".

Ovaj se hrvatski tjednik, koji se redovito prodaje i u BiH, u srijedu nije mogao naći na uobičajenim prodajnim mjestima u Sarajevu, a distributeri nisu imali nikakvu službenu informaciju o razlozima za to.

Manja skupina prosvjednika, koju su prvotno činili uglavnom mlađi muškarci, postupno se povećavala kako su im se pridruživali slučajni prolaznici, a ukupni broj okupljenih na kraju ne bio nešto manji od tisuću.

Oni su uz uzvike "tekbir" i "Allahu Ekber" pred veleposlanstvima Norveške, Francuske i Danske tražili ispriku zbog nanesenih uvreda, a takav zahtjev uručen je i danskom diplomatskom osoblju.

Salih Begović, koji se predstavio kao član organizacijskog odbora prosvjeda, izjavio je kako je Organizaciji islamske konferencije upućen zahtjev da se od Opće skupštine Ujedinjenih naroda zatraži osuda Danske te donesu odluke nužne za zabranu vrijeđanja i omalovažavanja religijskih simbola.

Islamska zajednica BiH nije podržala održavanje ovih prosvjeda.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske osudilo je u srijedu paljenje hrvatske zastave u Sarajevu do kojeg je došlo tijekom prosvjeda zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u tisku niza europskih zemalja, a jučer i u Hrvatskoj.

"Odlučno odbacujemo čin paljenja hrvatske državne zastave. Podsjećamo da je Vlada RH jučer odmah reagirala te izrazila žaljenje i odlučno se ogradila od načina na koji se tjednik Nacional uključio u objavljivanje crteža te je osudila svaki oblik netolerancije", rekla je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

"Svjesni smo da taj čin nije posljedica službene politike BiH, ali sam u kontaktu s dužnosnicima BiH i uvjerena sam da će vlada BiH osuditi taj čin i da treba raditi sve da se zadrži povjerenje i tolerancija između dvaju naroda", istaknula je ministrica Grabar-Kitarović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙