FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP osuđuje paljenje hrvatske zastave u Sarajevu

ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslovaosudilo je u srijedu paljenje hrvatske zastave u Sarajevu do kojeg jedošlo tijekom prosvjeda zbog objavljivanja karikatura proroka Muhamedau tisku niza europskih zemalja, a jučer i u Hrvatskoj.
ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u srijedu paljenje hrvatske zastave u Sarajevu do kojeg je došlo tijekom prosvjeda zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u tisku niza europskih zemalja, a jučer i u Hrvatskoj.

"Odlučno odbacujemo čin paljenja hrvatske državne zastave. Podsjećamo da je Vlada RH jučer odmah reagirala te izrazila žaljenje i odlučno se ogradila od načina na koji se tjednik Nacional uključio u objavljivanje crteža te je osudila svaki oblik netolerancije", rekla je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

"Svjesni smo da taj čin nije posljedica službene politike BiH, ali sam u kontaktu s dužnosnicima BiH i uvjerena sam da će vlada BiH osuditi taj čin i da treba raditi sve da se zadrži povjerenje i tolerancija između dvaju naroda", istaknula je ministrica Grabar-Kitarović.

Prosvjedi su u Sarajevu okončani u ranim poslijepodnevnim satima bez većih izgreda ali uz paljenje zastava Norveške, Hrvatske i Danske. Više stotina okupljenih prosvjedovalo je pred veleposlanstvima zapadnih zemalja u kojima su listovi objavili sporne karikature, a norveške, hrvatske i danske zastave prosvjednici su zapalili pred diplomatskim predstavništvom Norveške.

Manja skupina prosvjednika, koju su prvotno činili uglavnom mlađi muškarci, postupno se povećavala kako su im se pridruživali slučajni prolaznici, a ukupni broj okupljenih na kraju je bio nešto manji od tisuću.

Islamska zajednica BiH nije podržala održavanje ovih prosvjeda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙