FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Satirički list karikaturama razljutio muslimane i Chiraca

ZAGREB/PARIZ, 8. veljače 2006. (Hina) - Satirički tjednik Charlie Hebdopobijedio je na pariškome sudu u sporu protiv muslimanskihorganizacija i u srijedu je objavio sporne karikature prorokaMuhameda razljutivši francuske muslimane ali i predsjednika RepublikeJacquesa Chiraca.
ZAGREB/PARIZ, 8. veljače 2006. (Hina) - Satirički tjednik Charlie Hebdo pobijedio je na pariškome sudu u sporu protiv muslimanskih organizacija i u srijedu je objavio sporne karikature proroka Muhameda razljutivši francuske muslimane ali i predsjednika Republike Jacquesa Chiraca.

Pariški sud, koji je po hitnom postupku odlučivao o tužbi koju su protiv tjednika podnijele muslimanske organizacije u ime "poštivanja vjerskih osjećaja", odbacio je tužbe zbog tehničkih propusta ne ulazeći u meritum stvari.

Charlie Hebdo je u srijedu objavio sporne karikature iz danskog lista a na naslovnici vlastitu karikaturu koja prikazuje proroka Muhameda kako rukama od jada pokriva lice uz komentar "Teško je kad te vole budale".

Tjednik, čija je uobičajena tiraža 100.000 primjeraka, tiskan je ovoga puta u 320.000 ovoga puta, a na unutrašnjim stranicama donosi danske karikature uz urednilčka objašnjenja.

Osudi francuskih muslimana pridružio se i predsjednik Chirac nazivajući potez tjednika "očitim provokacijama".

"Sve što može povrijediti uvjerenja drugih, poglavito vjerska uvjerenja, mora se izbjegavati. Sloboda izražavanja mora se odvijati u duhu odgovornosti", rekao je Chirac i osudio urednički potez.

"Osuđujem sve očite provokacije koje bi mogle opasno raspiriti strasti", rekao je još Chirac.

No francuski tjednik nije se zaustavio tek na kritici muslimana pa je na zadnjoj stranici objavio i karikature drugih religija, kršćanstva i judaizma.

Prema nekim izvorima na koje se pozivaju svjetske agencije, dio osoblja i novinara satiričkog tjednika je pod policijskom zaštitom a tijekom jutra redakcija je primila i tri do četiri telefonskih prijetnji.

Tužbu protiv tjednika podnijele su zajednički Francusko vijeće muslimanske vjere, džamije Pariza i Lyona, Savez islamskih organizacija Francuske i nacionalna federacija muslimana Francuske.

Organizacije su najavile da će nastaviti legalnim putem goniti Charlie Hebdo i dnevnik France Soir.

Pet milijuna muslimana čine osam posto francuske populacije i najveća su muslimanska zajednica u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙