FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eskalira gnjev muslimana zbog karikatura Muhameda

ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Sve više europskih novina objavljujesporne karikature proroka Muhameda i tvrdi da tako brani sloboduizražavanja, dok muslimani diljem svijeta sve žešće i nasilnijeprosvjeduju, a političke reakcije islamskog svijeta postaju sveozbiljnije.
ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Sve više europskih novina objavljuje sporne karikature proroka Muhameda i tvrdi da tako brani slobodu izražavanja, dok muslimani diljem svijeta sve žešće i nasilnije prosvjeduju, a političke reakcije islamskog svijeta postaju sve ozbiljnije.

Gnjevni su muslimani napali zgradu u kojoj je dansko veleposlanstvo u Indoneziji. I u Londonu su pred zgradom veleposlanstva Danske najavljeni prosvjedi u kojima bi moglo sudjelovati oko tisuću demonstranata, najavio je Anjem Choudary, glasnogovornik skupine Al-Ghurabaae koja će prosvjede organizirati.

Tabloid Sun, najprodavaniji britanski dnevnik, prenio je karikature iz France Soira i danskoga lista koji ih je objavio još prošle godine, ali je crvenim oznakama cenzurirano prekrio sliku proroka Muhameda.

Očekuje se da nakon molitve u petak iranski vjernici sudjeluju u prosvjedima diljem zemlje.

U Ankari, na sastanku s francuskim ministrom vanjskih poslova turski je premijer Recep Tayyip Erdogan izrazio nelagodu u vezi s karikaturama Proroka po europskim novinama i branio ograničavanje slobode izražavanja, pišu u petak turske novine.

"Karikatura proroka Muhameda napad je na naše duhovne vrijednosti", prenosi dnevnik Milliyet Erdoganove riječi izrečene u četvrtak francuskome ministru Philippeu Douste-Blazyju. "Sloboda tiska mora imati granice", dodao je.

Douste-Blazy u petak je u Parizu rekao kako je šokiran događajima u Indoneziji kad su prosvjednici napali dansko veleposlanstvo i palili zastave. Francuski je ministar kritizirao i karikakture i rekao da "nije normalno karikirati cijelu religiju kao ekstremistički ili čak teroristički pokret".

Francuska i Danska izdale su upozorenje državljanima da ne idu u Gazu, a Norveška je zatvorila svoje palestinske urede jer su palestinski gerilci u petak bacili bombu i pucali na zgradu francuskoga kulturnog centra u Gazi. Taj se napad dogodio rano ujutro i nitko nije ranjen, ali zgrada je oštećena.

Jedan je irački šijitski vođa osudio objavljivanje crteža na kojima je Prorok, ali dao je naslutiti kako misli da su militantni muslimani dijelom odgovorni što je nagrđen ugled islama. Veliki ajatolah Ali al-Sistani naglasio je svoju umjerenost i nije pozvao na prosvjede. "Snažno osuđujemo taj strašni čin", rekao je on o karikaturama koje je u prije nekoliko mjeseci objavio jedan danski list, a poslije su prenijele novine diljem Europe. Te su karikature izazvale negodovanje muslimanskih zemalja, pa i Iraka, koje se manifestiralo i bojkotom danskih proizvoda i prijetnjama nasiljem.

Al-Sistanijeva izjava objavljena na njegovoj internetskoj stranici udarac je i vjerskim ekstremistima. "Neprijatelj je iskoristio (postupke radikalnih skupina) za širenje otrova i obnovu stare mržnje novim metodama i mehanizmima".

Pakistanski Senat jednoglasno je u petak prihvatio rezoluciju koja osuđuje objavljivanje Prorokovih karikatura, a koalicija žestokih islamističkih stranaka kani organizirati ulične prosvjede u većim gradovima.

Danska vlada krenula je u diplomatsku ofenzivu kako bi ublažila posljedice objavljivanja Muhamedovih karikatura. Premijer Anders Fogh Rasmussen u petak će primiti stotinjak inozemnih diplomata, među kojima desetine veleposlanika iz islamskih zemalja. U četvrtak navečer se u intervjuu za arapsku televizijsku postaju Al Arabija izravno obratio stanovnicima islamskih zemalja.

"Imam važnu poruku za vas: danski je narod generacijama branio pravo na slobodu mišljenja i vjeroispovjesti. Duboko poštujemo sve vjere, uključujući islam. Za mene je vrlo važno izravno vam kazati da ljudi u Danskoj nemaju namjeru vrijeđati muslimane", rekao je Rasmussen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙