FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prehrana s manje masnoće ne smanjuje rizik po zdravlje - studija

WASHINGTON,8. veljače 2006.(Hina) - Prehrana s malo masnoća ne smanjujeopasnost od raka ili srčanih bolesti kod žena, pokazali su u srijeduobjavljeni rezultati osmogodišnjeg američkog istraživanja.
WASHINGTON,8. veljače 2006.(Hina) - Prehrana s malo masnoća ne smanjuje opasnost od raka ili srčanih bolesti kod žena, pokazali su u srijedu objavljeni rezultati osmogodišnjeg američkog istraživanja.

Istraživanje je provedeno na blizu 49.000 sredovječnih i starijih američkih žena i pokazalo je da su one koje su bile na prehrani s malo masti imale jednake postotke raka dojke i debelog crijeva, srčanih i moždanih udara kao i one koje su jele što im se prohtjelo, piše o rezultatima istraživanja The New York Times.

Istraživači su suglasni da rezultati studije ne opravdavaju preporuku prehrane s malo masnoća radi smanjenja opasnosti od srčanih bolesti i raka.

"Temeljeno na rezultatima istraživanja ne možemo preporučiti da većina žena treba slijediti prehranu s malo masnoća", rekao je Jacques Rossouw iz Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv koji je financirao studiju, navodi The Washington Post.

Premda su u istraživanju sudjelovale samo žene, njezini rezultati se vjerojatno odnose i na muškarce, rekao je on.

Nekoliko stručnjaka ipak upozorava da istraživanje ukazuje da bi moglo biti koristi od smanjivanja masnoća u prehrani, posebice za rak dojke. Također, postoje jasni dokazi iz ove i drugih studija da neke masnoće, poput zasićenih iz mesa, nisu zdrave i da ih treba izbjegavati.

Rezultati istraživanja objavljeni i u časopisu Journal of the American Medical Association, odbacuju ideju da je smanjivanje masnoća obrana od mnogih bolesti.

"Bila je to pogreška i ova studija doista potvrđuje da je to bio pogrešan nutricionistički savjet", rekao je Walter Willett s Harvardskog fakulteta za javno zdravlje dodajući da je savjet nanio štetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙