FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anemija u kasnijoj dobi povećava rizik češćih padova

NEW YORK, 13. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Anemija u kasnijojživotnoj dobi mogla bi povećati rizik čestih padova, zaključuje se uistraživanju objavljenom u Časopisu Američkog društva za gerijatriju.
NEW YORK, 13. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Anemija u kasnijoj životnoj dobi mogla bi povećati rizik čestih padova, zaključuje se u istraživanju objavljenom u Časopisu Američkog društva za gerijatriju.

Tim dr. Brende W.J.H. Penninx Sveučilišnog medicinskog centra iz Amsterdama obradio je podatke 394 osobe u dobi od 65 do 88 godina života uključene u program praćenja zdravlja starijih ljudi.

Istraživači su primijenili kriterije Svjetske zdravstvene organizacije kako bi definirali anemiju, utvrđenu standardnim laboratorijskim testovima.

Ispitanici su tjedno bilježili broj padova u periodu od tri godine, a oni koji su padali barem dva puta u šest mjeseci tijekom ispitivanog razdoblja tretirani su kao osobe koje 'ponavljano padaju'.

Anemija je utvrđena kod 12 posto ispitanika (15 posto muškaraca i 9 posto žena). Skupinu osoba koje 'ponavljano padaju' činilo je 38.3 posto osoba s anemijom i 19.6 posto onih bez anemije.

U istraživanju ukupno je 22 posto prijavilo da je u ispitivanom razdoblju palo barem jedanput.

"Ovo istraživanje pokazuje da anemija može izravno utjecati na snagu mišića", zaključili su istraživači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙