FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan bi mogao ponovno zabraniti uvoz američke govedine

TOKIO, 20. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Japan razmatra ponovnoprekinuti sav uvoz govedine iz Sjedinjenih Država, samo mjesec dananakon ukidanja zabrane uvoza, budući su u petak u pošiljci iz NewYorka pronađeni rizični materijali koji bi mogli izazvati bolestkravljeg ludila.
TOKIO, 20. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Japan razmatra ponovno prekinuti sav uvoz govedine iz Sjedinjenih Država, samo mjesec dana nakon ukidanja zabrane uvoza, budući su u petak u pošiljci iz New Yorka pronađeni rizični materijali koji bi mogli izazvati bolest kravljeg ludila.

U ukupno 390 kilograma govedine uvezene od tvrtke za pakiranje mesa iz New Yorka pronađeni su rizični materijali, kako je objavilo japansko ministarstvo poljoprivrede, tijekom ispitivanja pošiljke po dolasku u međunarodnu zračnu luku Narita u blizini Tokija.

"Prema sporazumu između Sjedinjenih Država i Japana, odlučili smo zaustaviti uvoz iz tog pogona", stoji u službenom priopćenju.

Japanski premijer Junichiro Koizumi kazao je da je ministar poljoprivrede preporučio ponovno uvođenje zabrane na sav uvoz govedine iz SAD-a. "On je također preporučio, obzirom na iznimnu važnost očuvanja sigurnosti hrane i zdravlja ljudi, da se pozovu Sjedinjene Države da poduzmu oštre mjere", kazao je Koizumi novinarima.

Koizumi je uputio ministra poljoprivrede Shoichija Nakagawu da se o primjerenom odgovoru u tome slučaju posavjetuje s ministrom zdravstva.

Nakon višemjesečnih pregovora Tokio je u prosincu prošle godine pristao obnoviti uvoz američke govedine, ali samo za stoku do najviše 20 mjeseci starosti, i to nakon dvogodišnje zabrane.

Naime, Japan je u prosincu 2003. prekinuo uvoz govedine iz SAD-a nakon što je otkriven slučaj kravljeg ludila u američkoj saveznoj državi Washington. Prije te zabrane Japan je bio najveći uvoznik američke govedine, čija je vrijednost u 2003. dosegnula 1,4 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙