FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija: Švedska, Finska i Češka među zemljama koje najbolje štite okoliš

NEW YORK, 24. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Novi Zeland, Švedska, Finska,Češka i Velika Britanija našle su se u samom vrhu liste zemalja kojepostižu najbolje rezultate na području zaštite okoliša, pokazala jestudija dva američka sveučilišta.
NEW YORK, 24. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Novi Zeland, Švedska, Finska, Češka i Velika Britanija našle su se u samom vrhu liste zemalja koje postižu najbolje rezultate na području zaštite okoliša, pokazala je studija dva američka sveučilišta.

Navedenih pet zemalja postiglo je najbolje rezultate, od 85 posto ili više, kada je riječ o 16 pokazatelja u okviru Pilot 2006 Environmental Performance Indexa koji je sastavio tim stručnjaka za zaštitu okoliša sa sveučilišta Yale i Instituta za Zemlju pri sveučilištu Columbia.

Pokazatelji se odnose na šest kategorija u okviru programa zaštite okoliša, a riječ je o zdravlju okoliša, kvaliteti zraka, vodenim resursima, bioraznolikosti i habitatima, produktivnim prirodnim resursima i održivoj energiji.

Svih pet najbolje rangiranih zemalja izdvojilo je značajna sredstva i uložilo velike napore u zaštitu okoliša, što se pokazalo i na njihovu okolišu, konstatiralo je sveučilište Yale u službenom priopćenju.

SAD je rangiran lošije od većine zapadnoeuropskih zemalja te iza Japana, Tajvana, Malezije, Kostarike i Čile ali je bolji od Rusije i Južne Koreje.

"Slabiji rezultat SAD na području zaštite okoliša - posebno u kategoriji energije i promjene klime - vjesnik je nevolje ne samo za Amerikance već i za cijeli svijet", konstatirao je Gus Speth, dekan visoke škole za šumarstvo i studije zaštite okoliša pri sveučilištu Yale.

Najslabije su rangirane afričke te zemlje srednje i južne Azije. Tako su se među posljednjih dvadeset na popisu našli Pakistan, Indija, Etiopija, Mali, Mauritanija, Čad i Niger.

Među zemljama koje su također blizu rezultatu od 100 posto su Kanada, Australija, Japan, Francuska, Irska te zemlje sjeverne i srednje Europe.

Studija će biti predstavljena i na ovotjednom sastanku svjetskih političkih i gospodarskih čelnika u okviru Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙