FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Toshiba najavila prodaju dijela svog udjela u Westinghouseu

TOKIO, 8. veljače 2006. (Hina/AFP) - Japanski proizvođač elektroničkihuređaja Toshiba objavio je da će biti prisiljen prodati nešto manje odpolovine svog udjela u Westinghouseu nakon nedavne akvizicije togameričkog proizvođača nuklearnih elektrana.
TOKIO, 8. veljače 2006. (Hina/AFP) - Japanski proizvođač elektroničkih uređaja Toshiba objavio je da će biti prisiljen prodati nešto manje od polovine svog udjela u Westinghouseu nakon nedavne akvizicije tog američkog proizvođača nuklearnih elektrana.

Agencije za kreditni rejting upozorile su japansku kompaniju da bi se mogla suočiti sa sniženjem kreditnog rejtinga nakon što od britanske kompanije British Nucelar Fuels kupi Westinghouse. Riječ je o najvećoj japanskoj prekooceanskoj akviziciji u proteklih nekoliko godina, vrijednoj 5,4 milijarde dolara.

Čelnik Toshibe Atsutoshi Nishida kazao je novinarima da njegova kompanija priželjkuje tek većinski udio. "Naš će udio u Westinghouseu biti tek nešto viši od 51 posto. Čak i ako prekorači tu razinu, neće dosegnuti 70 ili 80 posto", dodao je Nishida.

Nije želio navesti tko će kupiti 49-postotni udio u Westinghouseu ali se u priopćenju kompanije navodi da partnere vidi u "američkim kompanijama i ostalima".

Londonski dnevni list The Financial Times izvijestio je da su među mogućim kupcima japanska trgovačka kuća Marubeni, konglomerat Mitsui i američka inženjerska grupa Shaw.

U obrazloženju akvizicije Westinghousea, Toshiba je istaknula da bi se tim potezom njezin udio u globalnom tržištu proizvodnje elektrana povećao najmanje tri i pol puta do 2015., kada bi trebao dosegnuti vrijednost šest milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙