FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Toshiba kupuje Westinghouse za pet milijardi dolara

LONDON, 23. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Japanski tehnološki gigantToshiba kupit će američkog proizvođača nuklearnih elektranaWestinghouse za pet milijardi dolara, dvostruko više od očekivanecijene zbog pojačanog interesa za nuklearnu energiju u svijetu.
LONDON, 23. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Japanski tehnološki gigant Toshiba kupit će američkog proizvođača nuklearnih elektrana Westinghouse za pet milijardi dolara, dvostruko više od očekivane cijene zbog pojačanog interesa za nuklearnu energiju u svijetu.

British Nuclear Fuels (BNFL), koji trenutno kontrolira Westinghouse, donijet će konačnu odluku o prodaji na sastanku upravnog odbora u utorak, objavio je londonski list Financial Times, citirajući osobu blisku tvrtki koja je u vlasništvu britanske države. Toshiba je odbila komentirati izvještaj.

Tržišta su očekivala cijenu u visini dvije milijarde dolara kada je u srpnju BNFL ponudio Westinghouse na prodaju. Međutim, bitka za kupnju postala je iznimno oštra proteklih tjedana, objavile su novine.

Toshiba se natjecala protiv američkog General Electric, koji je formirao partnerstvo s japanskim Hitachijem, te protiv Mitsubishi Heavy Industries of Japan. Bila je u prednosti jer se očekuje da će dopustiti Westinghouseu da sam vodi posao, dok bi agresivniji stav General Electrica mogao ugroziti dobivanje ugovora u Kini, kaže se u izvještaju.

U izvješću se navodi i da je natjecanje za kupnju zahvatilo najviše razine u vladi, pa je tako američki predsjednik George W. Bush navodno pritiskao britanskog premijera Tony Blaira da se izabere General Electric.

Neki američki političari zatražili su od američkih kompanija da preuzmu kontrolu nad Westinghouseom s obzirom na osjetljivost pitanja nuklearne energije. Bushova administracija želi ponovno pokrenuti izgradnju nuklearnih reaktora u Sjedinjenim Državama s obzirom na rastuće troškove sirove nafte.

Sjedinjene Države okrenule su se od nuklearne energije nakon taljenja jezgre nuklearnog reaktora 1979.u tvornici u državi Pennsylvania. Od svibnja 1996. ni jedan nuklearni reaktor nije stavljen u pogon u Sjedinjenim Državama.

Japan ovisi o nuklearnoj energiji s 30 posto svojih energetskih potreba, no sektor ne nudi veliku mogućnost rasta za kompanije. Tek nekoliko gradova, naime, voljno je ugostiti nuklearne elektrane, a potražnja za energijom ionako slabi u usporenom japanskom gospodarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙