FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češki energetski koncern CEZ kupio dvije poljske elektrane

PRAG, 2. veljače 2006. (Hina/APA) - Češki energetski koncern CEZobjavio je da je od američkog energetskog poduzeća PSEG Global kupiovećinske udjele u dvije elektrane i toplane na jugu Poljske.
PRAG, 2. veljače 2006. (Hina/APA) - Češki energetski koncern CEZ objavio je da je od američkog energetskog poduzeća PSEG Global kupio većinske udjele u dvije elektrane i toplane na jugu Poljske.

CEZ je kupio 75 posto dionica elektrane i toplane Skawina kod Krakowa te 89 posto dionica elektrane i toplane Elcho kod Katowica. Vrijednost transakcije nije objavljena.

Predsjednik upravnog odbora češkog koncerna Martin Roman nazvao je te dvije akvizicije "jasnim signalom" da je posebno snažno zainteresiran za poljsko tržište. "Nakon Bugarske i Rumunjske realizirat ćemo našu viziju osvajanja prve pozicije na elektrotržištu srednje i jugoistočne Europe", ustvrdio je Roman prilikom potpisivanja ugovora u Amsterdamu.

CEZ je već kupio većinske udjele u tri bugarska i jednom rumunjskom opskrbljivaču energijom, a trenutno sudjeluje i u javnim natječajima za privatizaciju energokompanija u nekoliko ciljanih zemalja srednje i jugoistočne Europe, uključujući Poljsku, Rumunjsku, Bugarsku, Makedoniju i Crnu Goru.

Vlasnik dvotrećinskog udjela u CEZ-u je češka država, koja je prije nekoliko godina pokušala prodati dionice ali je postupak privatizacije morao biti odgođen jer su ponude po mišljenju Praga bile preniske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙