FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Stranke desnog centra traže donošenje Zakona o lustraciji

MOSTAR, 8. veljače 2006. (Hina) - Čelnici tri bosanskohercegovačkestranke desnog centra - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Strankedemokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH - javno su se izjasnili zato da Bosna i Hercegovina donese zakon o lustraciji, nakon što jenedavno Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila posebnurezoluciju kojom se osuđuju zločini totalitarnih komunističkihrežima.
MOSTAR, 8. veljače 2006. (Hina) - Čelnici tri bosanskohercegovačke stranke desnog centra - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH - javno su se izjasnili za to da Bosna i Hercegovina donese zakon o lustraciji, nakon što je nedavno Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila posebnu rezoluciju kojom se osuđuju zločini totalitarnih komunističkih režima.

"Bosna i Hercegovina je član Vijeća Europe i treba usvojiti zakon o lustraciji čiji sadržaj treba uskladiti s rezolucijom Vijeća Europe", izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić u utorak navečer u Mostaru, nakon sastanka triju stranaka na kojem se raspravljalo o ustavnim promjenama u BiH.

Podržavajući potrebu usvajanja zakona o lustraciji u BiH, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je rekao kako će biti nužno da BiH kao država koja teži ka Europskoj uniji usvoji i niz drugih zakona bez obzira, kako je rekao, koliko se to u BiH smatralo teškim, kao što je zakon o lustraciji.

Dopredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić, zauzevši se također za donošenje zakona o lustraciji, rekao je kako se tim zakonom ne treba upuštati u revanšizam.

Početkom ovog tjedna Hrvatska stranka prava BiH (HSP BiH Đapić-Jurišić), koja je bliska istoimenoj stranci Ante Đapića u Hrvatskoj, najavila je kako će sredinom veljače ove godine Parlamentu Federacije BiH predložiti usvajanje Zakona o lustraciji. "Komunistička partija je u razdoblju od 1945. do 1990. godine u BiH ubila 184 katolička svećenika", izjavio je predsjednik Glavnog stana HSP BiH Đapić-Jurišić, Žarko Pavlović. Po njegovim tvrdnjama, "komunisti su ubili 350.000 Hrvata, a niti jedan komunistički zločinac nije priveden pravdi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙