FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

McElhaney poziva na obnovu pregovora o ustavnim promjenama u BiH

MOSTAR, 3. veljače 2006. (Hina) - Američki veleposlanik u BiH DouglasMcElhaney pozvao je u petak vodstva osam bosanskohercegovačkihparlamentarnih stranaka da nastave pregovore o ustavnim promjenamakoji su nedavno obustavljeni bez konačnog dogovora.
MOSTAR, 3. veljače 2006. (Hina) - Američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney pozvao je u petak vodstva osam bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka da nastave pregovore o ustavnim promjenama koji su nedavno obustavljeni bez konačnog dogovora.

On je u intervjuu mostarskom Dnevnom listu istaknuo kako su za konačni dogovor o ustavnim promjenama nužni međusobni ustupci. "Svi moraju dati neke ustupke i ako se to ne dogodi, SAD može nametnuti sankcije strankama", upozorio je McElhaney ne preciziravši na kakve sankcije misli.

McElhaney je također neizravno pozvao i novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schwarza Schillinga da se uključi u oživljavanje pregovora o ustavnim promjenama. Rekao je kako Schilling "u vezi ustavnih pregovora ima vrlo širok mandat da učini da stvari bolje funkcioniraju".

Američki veleposlanik je upozorio kako mu je državna tajnica Condoleezza Rice rekla da od vodstava osam bosanskohercegovačkih stranaka očekuje ispunjenje dogovora iz Washingtona.

Potkraj prošle godine vodstva osam stranaka iz BiH su u Washingtonu, pod pokroviteljstvom američke državne tajnice, potpisali zajedničku izjavu kojom su se obvezali provoditi ustavne promjene radi jačanja uloge državnog predsjedništva, vlade i parlamenta BiH.

Unatoč preuzimanju takvih obveza, osam stranaka je nedavno obustavilo pregovore o ustavnim promjenama jer su se stranke iz Federacije BiH zauzimale za jačanje uloge države BiH uz istodobno slabljenje ovlasti entiteta, ali su se vodstva stranaka iz Republike Srpske tomu jednoglasno i nepopustljivo usprotivila ustrajavajući na očuvanju ovlasti Republike Srpske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙