FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fatmir Sejdiu i službeno kandidat DSK za novog predsjednika Kosova

PRIŠTINA,7.veljače 2006(Hina) - Visoki dužnosnik Demokratskog savezaKosova (DSK) Fatmir Sejdiu i službeno je predložen za kandidata testranke za predsjednika Kosova, umjesto preminulog Ibrahima Rugove,odlučeno je jednoglasno u utorak na sjednici stranačkogpredsjedništva.
PRIŠTINA,7.veljače 2006(Hina) - Visoki dužnosnik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Fatmir Sejdiu i službeno je predložen za kandidata te stranke za predsjednika Kosova, umjesto preminulog Ibrahima Rugove, odlučeno je jednoglasno u utorak na sjednici stranačkog predsjedništva.

Praktički je takva odluka donesena 30. siječnja, ali to nije bilo službeno objavljeno tijekom 15-odnevne nacionalne žalosti zbog smrti bivšeg kosovskog predsjednika, koja je trajala do ponedjeljka.

Prijedlog Demokratskoga saveza Kosova za kandidaturu Sejdiua odmah je u utorak proslijeđen predsjedništvu Skupštine Kosova, kako bi izbor za novog kosovskog predsjednika bio uvršten na dnevni red sjednice parlamenta zakazane za 9. veljače.

Kandidaturu Sejdiua već su do sada podržali glavni partner u vladinoj koaliciji, Alijansa za budućnost Kosova i brojne druge političke stranke, kao i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, šef američkog ureda u Prištini Philip Goldberg i drugi.

Kako u utorak javljaju mediji na albanskom jeziku u Prištini, vodeća oporbena stranka, Demokratska partija Kosova, na čijem je čelu bivši politički vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova Hashim Thaqi, priprema svog kandidata kao protivkandidata Sejdiuu, a spominju se imena bivšeg kosovskog premijera Bajrama Rexhepija i visokog dužnosnika te strane Envera Hoxhaja.

Fatmir Sejdiu (55) doktor je pravnih znanosti, radi kao sveučilišni profesor na Pravnom i Fakultetu političkih znanosti u Prištini. Govori francuski i engleski jezik. Sejdiu je jedan od najpoznatijih članova predsjedništva Demokratskoga saveza Kosova, u članstvu je stranke od njezinih prvih dana, a duže je vrijeme bio i njezin glavni tajnik te jedan od najbližih suradnika preminuloga kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove. Sejdiu, koji ne pripada takozvanoj "tvrdoj" stranačkoj struji, sudjelovao je u izradi svih važnijih zakonodavnih dokumenata na Kosovu. Trenutačno je zastupnik Skupštine Kosova i član predsjedništva Skupštine te dvije skupštinskih komisija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙